Hindistan Başyargıcı DY Chandrachud

Leila

Global Mod
Global Mod
Baş Yargıç DY Chandrachud, işten bunalan bir yargıcın en iyi performansı göstermekte zorlanabileceğini söyledi (Dosya)

Bengaluru:

Hindistan Başyargıcı DY Chandrachud, duruşma sırasında oturma yerini ayarlarken “trolling” ve “acımasız taciz” ile karşı karşıya kaldığı yakın tarihli bir olayı hatırlıyor ve yargı görevlilerinin stresi yönetme ve iş-yaşam dengesini sağlama ihtiyacını vurguladı.

Kendisi, Karnataka Eyaleti Yargı Görevlileri Birliği tarafından düzenlenen “Fütüristik Yargı için Eşitlik ve Mükemmellik” başlıklı 21. İki Yıllık Eyalet Düzeyinde Yargı Görevlileri Konferansı'nın açılışının ardından konuştu.

İki günlük konferansın konularından biri olan iş-yaşam dengesi ve stres yönetimi hakkında konuşan, stresi yönetme kapasitesinin bir hakimin hayatında, özellikle bölge hakimleri için önemli olduğunu söyledi.

Adli memurlar olarak, hassas durumdaki davacılarla düzenli olarak ilgilenirler. Mahkemelere gelen pek çok kişinin kendilerine yapılan haksızlıklardan dolayı stres yaşadığını söyledi.

“Bazen yargıçlar olarak bizimle olan ilişkilerinde çizgiyi aşıyorlar. Hindistan Başyargıcı olarak, pek çok avukatın ve davacının bizimle mahkemede konuşurken çizgiyi aştığını görüyorum. Bu davacılar çizgiyi aştığında verilecek cevap, Yargıç Chandrachud, “(mahkemenin) saygısızlık gücünü kullanın, ancak neden çizgiyi aştıklarını anlayın” dedi.

Avukatların ve müvekkillerinin karşı karşıya olduğu köklü bir adaletsizlik olması gerektiğini, bu yüzden bazen normalde söylemeyecekleri şeyleri dile getirdiklerini söyledi.

Adli görevlilere, “Bu durumlarda taşıdığınız sorumluluk çok büyük, sakin ve şefkatli bir yaklaşımı gerektiriyor. İş-yaşam dengesini korumak, bu görevleri etkin bir şekilde yerine getirmenin ayrılmaz bir parçasıdır.”

Yargıç Chandrachud, işin yoğunluğundan bunalan ve ailesiyle geçirdiği kişisel zamana ve kişisel bakımına öncelik veremeyen bir yargıcın en iyi performansı göstermekte zorlanabileceğini söyledi.

“Stresle başa çıkma ve iş-yaşam dengesini sağlama yeteneği, adaletin tam olarak sağlanmasından ayrı değil, onunla iç içedir. Doktorlara ve cerrahlara sıklıkla “Kendini iyileştir” deriz. Başkalarını iyileştirmeden önce, kendinizi nasıl iyileştireceğinizi öğrenmelisiniz. “Aynı şey yargıçlar için de geçerli” dedi.

CJI yakın zamanda yaşadığı kişisel bir deneyimi paylaştı.

Yakın zamanda önemli bir duruşmanın canlı yayınına dayanarak trollendiğini söyledi.

Yargıç Chandrachud, “Sadece dört ya da beş gün önce bir davayı dinlerken sırtımda küçük bir ağrı vardı. Tek yaptığım, dirseklerimi mahkemedeki koltuğuma dayamak ve sandalyedeki pozisyonumu değiştirmekti.” dedi.

Kendisi, sosyal medyada Hindistan Başyargıcı'nın “o kadar kibirli” olduğunu ve mahkemede önemli bir tartışmanın ortasında kalktığını iddia eden birçok yorum yaptığını söyledi.

“Size söylemedikleri şey, tek yaptığımın yalnızca sandalyedeki konumumu değiştirmek olduğuydu. Yirmi dört yıllık yargılama süreci benim için biraz yorucu olabilir ve ben sahadan ayrılmadım. Yalnızca kendi konumumu değiştirdim. pozisyona girdim ama şiddetli tacize ve trolling'e maruz kaldım. Bıçaklar dışarıdaydı ama omuzlarımızın yeterince geniş olduğuna ve sahip olduğumuz nihai güvenin, yaptığımız işe sıradan vatandaşların güveni olduğuna inanıyorum” dedi.

Taluk düzeyindeki mahkemelerdeki yargıçlar, Yüksek Mahkeme ve Yüksek Mahkemelerdeki yargıçların sahip olduğu korumaya sahip değildir.

Bir astsubay yargıcının, barodan bir üye tarafından kendisine uygun davranmazsa transfer edileceği yönünde tehdit edildiğini anımsıyor.

CJI, kendisinin Allahabad Yüksek Mahkemesi Baş Yargıcı olduğu dönemde genç, orta düzey ve üst düzey yargıçlara nasıl davranıldığını sürekli duyduğunu söyledi.

“Siz (Karnataka'daki adli görevliler), bu hikayelerin yalnızca duyulduğu ve günlük çalışmanız sırasında tanık olunmadığı bir devlete ait olduğunuz için şanslısınız” dedi.

CJI, Karnataka'daki yargıyı davaların hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasından ötürü övdü.

Eyalet hükümetine bölge yargısı için altyapı sağlamaya verdiği destekten ötürü övgüde bulundu.

“İstatistikleri öğrendiğimde çok şaşırdım. 1 Ocak 2023 ile 23 Mart 2024 arasında Karnataka'daki bölge yargısında 21,25 lakh dava açıldı. 20,62 lakh kadar dava çözüldü. birkaç bin… bu, ülke çapında kopyalanacak ve taklit edilecek bir performans,” dedi CJI.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)