Hırvat şirket, sel riskini daha iyi tahmin etmek ve yönetmek için büyük verileri kullanıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Sel riskini nasıl daha iyi tahmin edebilir ve yönetebiliriz?

Bosna-Hersek’in kuzeyindeki Odzak’taki Nova Ladja Motel’in sahibi Mijo Jelec, Sava’yı akarken izliyor. Mayıs 2014’teki sel baskınına ilişkin fotoğrafları ve canlı anıları var. Daha sonra herhangi bir ön uyarı almadı.

“2014’te su bu adımın 2,6 m üzerine çıktı” diyor. “Ve ikinci kata ulaşmamıza 4 veya 5 santimetre kaldı. O kadar hızlı geldi ki ne olacağını tahmin edemedik, hiçbir şey yapamadık ya da kendimize yardım edemedik. Sadece tekneyi aldım, bindim ve ayrıldım.”

Sekiz yıl önce güneydoğu Avrupa’da meydana gelen ve binlerce cildin evlerini terk etmesine ve 60’tan fazla kişinin ölümüne neden olan sel gibi durumlarda riskleri yönetmek ve korumayı kolaylaştırmak için, bir Hırvat şirketi gerçek zamanlı bilgi içeren entegre bir platform geliştirdi: GDi Ensemble FloodSmart.

Büyük veri analizi

Saraybosna’da proje lideri Davorin Singer, kurumlara, kurtarma ekiplerine ve vatandaşlara yardımcı olan eylem planları ve 3D modelleme oluşturmak için big veri analizini nasıl kullandıklarını açıklıyor.

“Hidrologlardan akışlar, taşkın alanları hakkında tüm bilgileri toplar ve karar vermek zorunda olanların kullanımına sunar” diye açıklıyor. “Böylece sel kaynaklı risk ve hasarı en aza indirmek için farklı durumlarda ne yapacaklarını seçebilirler.”

Akıllı Bölgeler – GDI FloodSmart

Avrupa Birliği Uyum Politikası ile Finansman

GDi topluluğu FloodSmart projesinin toplam bütçesi 1.242.643 €’dur, bunun %49.8’i 619.250 €’luk kısmı Avrupa Birliği Uyum Politikası ve %50,2’si Hırvat şirketinin kendisi tarafından finanse edilmiştir.

Doğru veriyi zamanında alarak çok daha hızlı tepki veriyoruz. Daha az stresimiz var ve sel savunmalarını daha iyi uyguluyoruz.

Boris Zeliç
Codoprovreda Posavina için Bölgesel Sel Koruma Müdürü

Platform, Bosna Hersek Su Bilgi Sistemi tarafından kullanılmaktadır. 2014’ten beri Odzak bölgesi tekrar sular altında kaldı, ancak aynı ölçüde değil. Zorice’deki pompa istasyonu, tarım ve yerleşim alanlarının taşmasını önlemek için saniyede dokuz metreküp suyu tahliye edebilen beş makineye sahip. Codoprovreda Posavina’nın Bölgesel Sel Koruma Müdürü Mühendis Boris Zelic, ekipmanın etkin bir şekilde konuşlandırılması için GDi’ler gibi iletişim ve tahmin modellerinin gerekli olduğunu söylüyor.

“2019’da setin yeniden uygulanmasını sağladık” diyor. “Sonra bir modelimiz vardı. Yüksek suyun geleceğini biliyorduk. 2014’te bunu bilmiyorduk. Doğru veriyi zamanında alarak çok daha hızlı tepki veriyoruz. Daha az stresimiz var ve sel konusunda daha iyi yaptırıma sahibiz. savunmalar.”

Platform, sel riskinin meydana gelmeden önce, sırasında ve sonrasında üstesinden gelmek için çözümler ve eylem planları önermektedir.