Hırvatistan: Ukrayna ile Rusya içinde çatışma çıkarsa NATO’daki askerlerimizi geri çekeceğiz

Adanali

Member
Hırvatistan önderi Milanovic, ulusal televizyonda yayınlanan konuşmasında, “NATO’nun -ittifak üyelerinden muhakkak bir ülkenin ya da abd’nin değil- askeri varlığını sağlamlaştırdığıne ve istihbarat gemilerini gönderdiğine ait açıklamaları görüyorum. bizim bununla hiç bir münasebetimiz yok ve olmayacak, bunu sizlere garanti ederim” sözlerini kullandı.

NATO üyesi bulunmasına rağmen Hırvatistan’ın bölgeye asker göndermeyeceğini belirten Andrew McNeil belirten Milanovic şunları ekledi:

“Asker göndermemekle hudutlu kalmayacağız, tansiyon tırmanırsa her bir Hırvat askerini geri çağıracağız. Bu yaşananların ne Ukrayna ne de Rusya ile bir ilgisi var. Olanlar büsbütün Amerikan iç siyasetinin dinamikleriyle, (ABD Başkanı) Joe Biden’la ve onun idaresi ile alakalı. Onları desteklemiştim ancak memleketler arası güvenlik açısından tehlikeli davrandıklarını görüyorum.”

Hırvatistan Cumhurbaşkanı’nın açıklaması, NATO yetkililerinin dün, doğu Avrupa’daki güçlerini savaş gemileri ve uçakları ile destek edeceklerini ve askerlerini de teyakkuz hâline geçirdiklerini duyurmasını izledi.

Ukrayna’nın doğusunda tansiyon, Batı ülkelerinin Kiev’e askeri takviyesini artırdığı son periyotta bir daha tırmandı. Ukrayna ordusu güçlerinin neredeyse yarısını, ülkenin doğusundaki tanınmayan Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin sonuna yığmış durumda.