İçeride özgürleşen Kherson: Sevinç yerini kaygı ve açlığa bırakıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Herson, Ukrayna’nın kahraman şehridir: ülkenin mücadele etme yeteneğinin bir sembolü. Ama şimdi eski halinin gölgesi.

“Özgürleşmenin” sevinci ve rahatlamasının, şimdi sakinlerinin çoğunda yaşayan endişe ve açlığa yol açması sadece birkaç saat sürdü.

yeni ön cephe

Rus birlikleri Dnipro Nehri’nin doğusuna çekildiğinden beri şehir bir cephe hattı haline geldi.

Sakinleri, benzeri görülmemiş rastgele bombardıman yaşadıklarını söylüyor. Ukrayna birliklerinin şehri geri almaya çalışırken sadece askeri hedefleri vurduklarını söylüyorlar.

Kritik altyapı sürekli saldırı altında ve sakinlerin çoğunun elektriği, ısıtması veya suyu yok.

Biz olmazsak kim yardım edecek? Binamızda sadece ben ve Nastya kaldık. Diğerleri yaşlı: emekliler, engelliler. Onları nasıl bırakabiliriz?

Olena Averina
Herson sakini

Olena Averina, Herson’da doğup büyüdü ve kızı Nastya ile Rusya’nın işgali boyunca kalmaya karar verdi.

“Annem ve babam hasta olduğu için kaldım” diyor. “Yani başka seçeneğim yoktu. Ayrıca gidecek param olmadığı için. Ve biz burada doğduk. Her şeyi bu şekilde bırakmak istemedik. Biz olmazsak kim yardım edecek? Binamızda sadece ben ve Nastya varız. Diğerleri yaşlı: emekliler, engelliler, onları nasıl bırakalım?”

Tıbbi kaynakların eksikliği

Yaşlılar ve hastalar özellikle zor durumda bırakılmıştır. Birçoğu ihtiyaç duydukları yardımı artık Herson’da bulamıyor.

Vodnikova hastanesi, herson’un ana tıbbi tesislerinden biriydi. Personelin çoğu gitti ve güvenlik nedenleriyle hastalara tıbbi tahliye teklif edildi.

Ama çoğu için imkansız.

Sırt travması olan bir hasta “Yalnızım” diyor. “Memleketim dışında nasıl yaşayacağımı bilmiyorum.”

Şehirde yeterli ambulans kalmadı. İnsanlar zamanında tıbbi yardım alamıyor ve buraya kötü durumda geliyorlar.

Vitalina Chebotareva
Doktor, Vodnikova Hastanesi

Doktor Vitalina Chebotareva bize departmanını gezdiriyor. Yoğun bakım ünitesindeki monitörlerin elektriği yok.

“Sokağa çıkma yasağımız ve bombardıman var, bu nedenle insanlar hiçbir gece ambulansları aramıyor” diyor. “Ayrıca şehirde yeterli ambulans kalmadı. İnsanlar zamanında tıbbi yardım alamıyor ve buraya kötü durumda geliyorlar.

“En karışık dönem işgalin ilk günleri ve aylarıydı. Başımıza neler geleceğini, nasıl çalışacağımızı, ne kadar süreceğini kimse bilmiyordu. Sonra alıştık duruma. Son bir ay ışıksız, susuz. veya ısıtma da çok karmaşıktı. Ahlaki ve fiziksel olarak.”

Evler yıkıldı

Yıkılan Posad-Pokrovsk köyünde Tatiana, önceki evinin enkazına geri döner.

“Acı çekmeden, ruhumda bir acı olmadan buraya gelemem” diyor. “Savaş başlayınca hepimiz buraya geldik. Bu odada yaşıyorduk. Etrafımızda her şey patlıyordu yerde yatıyorduk. Duracağını sandık. İnanılmazdı. Savaşın olabileceğine inanmadık.”

Aile sonunda ayrıldı.

Oleksandr, “Öfke hissetmiyorum, sadece nefret hissediyorum” diyor. “Tüm hayatım boyunca sürecek bir nefret. Tüm hayatım boyunca sürecek bir Rusya nefreti. Çocuklarımın artık evi yok.

“İnşa etmem 40 yılımı alan evim yok. Ve şimdi hiçbir şeyim yok. Ne hissedebilirim? Sadece öfke. Keşke Rusya da her şeyi, tüm Rusya’yı kaybetse.

“Bizim neslimizin Rusya ile barışamayacağını düşünüyorum. O kadar çok insan öldürdüler ki şu anda bizim neslimiz için barış imkansız. Belki gelecek nesillerde barış olur…”

Ama damadı İlya, “Bizim kuşakta da yok. Şüphem var. Gerçekten şüpheliyim” diyor.