İngiltere’deki sığınmacılar Ruanda’ya sınır dışı edilme korkusuyla yaşıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Henüz 23 yaşında olan Hayat, Britanya’da yeni bir yaşam için verdiği uzun arayışın boşa çıkacağından ve Ruanda’ya gönderileceğinden korkar. Eritreli kadın, güvenliğe kavuşma umuduyla dayanıksız bir tekneyle Fransa’dan Birleşik Krallık’a geçmeden önce birkaç ülkeyi dolaştı.

Ama şimdi yeni bir korkusu var: Birleşik Krallık hükümetinin, kendisi gibi yasadışı yollardan Orta Afrika’daki Ruanda’ya tek yönlü bir biletle gelen tüm göçmenleri uçurma planı. İsminin değiştirilmesini isteyen kadın, günlerini kaldığı Londra otelinde veya yakınında geçiriyor.

Temmuz 2021’de Fransa’dan küçük bir tekneyle Birleşik Krallık’a geldi. Sığınma başvurusu yaparken çalışma hakkı yok ve hiç akrabasının olmadığı şehri dolaşacak parası yok.

Londra’nın doğusunda bir parkta otururken, iltica başvurusu üzerine tereddütlü bir İngilizceyle “Şimdi ikinci görüşmeyi bekliyorum,” diye açıklıyor.

“Her gün yeni bir gün ve yeni bir hayat için bekliyorum. Ama gelmiyor… Mülteciler için gelecek yok.”

Hayat, 2016 yılında henüz 16 yaşındayken kuzeydoğu Afrika’daki Eritre’den ayrıldı.

“Hükümetle büyük bir sorunum var” diyor.

Ailesine para kazanmak için okulu erken bırakmak zorunda kalan Hayat, kısa süre sonra kendisini askere çağıran bir mektup aldı ve ayrılmaya karar verdi.

“Okulu bitirmek istiyorum, askere gitmek değil” diye hatırlıyor.

Uzun yolculuğu yeni başlıyordu.

“Sudan’a yürüyerek gidiyorum. Zor bir yol. Dört ay Sudan’da yaşıyorum, sonra küçük arabayla Mısır’da, tekneyle İtalya’da. On beş gün denizde.”

Yetkililerin sığınma talebini iki kez reddettiği İsviçre’de beş yıl geçirdi ve ardından Fransa’ya gitti, “Birçok insanın buraya evrak ve yeni bir hayat kazanma umuduyla İngiltere’ye geldiğini görüyorum”.

“Denerim. Ne olduğunu bilmiyorum,” diye bitiriyor sözlerini.

Hayat, Manş Denizi’ni geçmek için Fransa’nın Calais limanında iki ay bekledi.

“Fransa’da yemek yok, yatacak yer yok. Bir parkta uyudum” diyor. Sonra şişme botla ilk geçişini denedi.

Deniz suyuyla birlikte plastik tekneye sızan yakıtla denizdeki birçok sorunu hatırlıyor. Sonunda, göçmenler Fransız kurtarıcılar tarafından yakalandı. Hayat, ikinci kez denemeden önce sekiz gün hastanede kaldığını söylüyor.

500 € ödedikten sonra bir kez daha küçük bir teknede birçok insanla seyahat etti. Ve bu sefer başarılı oldu. Bu meşakkatli yolculuk, vizesi olmayan göçmenler için Birleşik Krallık’a giden standart yol haline geldi. Geçen yıl 45.000’den fazla rekor geçiş yaptı.

Çarşamba günü İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, “gemileri durdurma” taahhüdü de dahil olmak üzere 2023 için beş maddelik bir vaatler listesi sundu.

“Küçük tekneleri durdurmak için yeni yasalar çıkaracağız, bu ülkeye yasa dışı yollardan gelirseniz gözaltına alınır ve hızla sınır dışı edilirsiniz” dedi.

Görüntüyü yukarıdaki oynatıcıdan izleyin.