‘İnsanlara yardım etmem gerekiyordu’: Bucha doktorları Rus işgali altındaki hayatı ve çalışmayı hatırlıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Bucha’nın en son Rus kontrolü altında olmasının üzerinden haftalar geçti, ancak şehir hala savaştan sersemlemiş durumda ve işgal altındaki yaşam hikayeleri, Rus kuvvetlerinin işlediği iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili şu anda rezil bir siteden çıkıp duruyor.

Irpin Şehir Hastanesi nöroloji başkanı Dr Ihor Kovalchuk ve ortopedist ve travmatolog Dr Yevhen Repyov, Rus işgali altındaki çatışmalar sırasında Bucha’daki yaşamı ve bu süre zarfında aldıkları hasta selini anlatıyor.

Her ikisi de Rus keskin nişancıları tarafından vurulan sivilleri, yaralı çocukları ve o kadar çok hastanın ameliyathaneye getirildiğini hatırlıyor ki, sürekli kurban akışı sonsuz görünüyordu.

25 yıllık deneyimli bir cerrah olan Dr Repyov, Hostomel’den ilk hastalarını 24 Şubat’ta almaya başladığını hatırlattı. Yaralılar arasında ilk önce yerel itfaiyeciler ve daha sonra o gece Lviv Tugayının 12 asker üyesiydi.

“Lojistik çalışmadığı için tüm hastaların durumu ciddiydi,” dedi Dr Repyov.

“İşgalciler yaralıların alınmasına izin vermedi. Kendi başlarına yürüyebilenler hastaneye ulaştı. Birçoğu tıbbi devasız kaldı.”

“İnsanlar bizi aradı ve sordu: Ne yapmalıyım? Bacağım yırtıldı, bodrum katında Vorzel’de veya Hostomel’de oturuyorum,” diye anımsıyor Dr Repyov.

Herhangi bir araç, hatta bir ambulans

Rus kuvvetlerinin Bucha’yı ele geçirmesinden sonra, doktorlardan hastaneden çıkmak için beyaz bir bandaj takmaları istendi, ve sadece gündüz saatlerinde ve yürüyerek. Herhangi bir aracın, hatta bir ambulansın bile ateş altında kalabileceği konusunda uyarıldılar.

Dr Kovalchuk kalabildiği kadar kalmaya karar verdi.

“Ruslar Bucha’nın eteklerindeyken, savaş daha yeni başladığında buradan ayrılma fırsatım oldu. Bu fırsatı onlar daha buraya gelmeden önce yakaladım” dedi.

“Ama kabul etmedim, burada olmam gerektiğini biliyordum, insanlara yardım etmem gerektiğini biliyordum. O yüzden sonuna kadar, olduğu gibi, 10 Mart’a kadar buradaydım. başka türlü yapamazdı.”

Irpin Şehir hastanesinin tüm doktorları ve hastaları, 10-11 Mart tarihleri arasında Belohodka’ya ve ardından Kiev’e tahliye edildi.

Kurmay, Rus birlikleri geri çekilirken ve Kiev banliyösü özgürleşirken 11 Nisan’da geri döndü ve hastanedeki hasarın önemli olduğunu gördü – ancak kasaba daha da kötüleşti.

Rus ordusunun geri çekilmesinden sonraki ilk günlere ait görüntülerde, sivil giyimli, bazılarının elleri arkadan bağlı cesetler ve Bucha’nın sokaklarında yanmış tanklar görülüyordu.

Daha fazla toplu mezar keşfedildikçe ve sivil kurbanların sayısı hızla birkaç yüze yükseldikçe, uluslararası müfettişler savaş suçlarına ilişkin kanıt toplamak için Bucha’ya geldiler, Ukrayna ve diğer bazı ülkeler ise vahşeti soykırım olarak değerlendirdi.

Kremlin tüm suçlamaları reddetti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kanıtların “sahte” olduğunu iddia etti ve Bucha’da suçları işlemekle suçlanan 64. Motorlu Tüfek Tugayına fahri “Muhafızlar” unvanı verdi. “kitlesel kahramanlık ve cesaret, sebat ve metanet” için övdü.

Birim o zamandan beri Donbas’a yeniden konuşlandırıldı ve bildirildiğine göre Mayıs ayı başlarında Izium yakınlarında ağır kayıplar verdi.