İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Sonrası Gazze Planını Açıkladı

Leila

Global Mod
Global Mod
Planda İsrail'in bölge içinde faaliyet gösterme hakkını saklı tutacağı belirtiliyor.

Tel Aviv, İsrail:

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Perşembe günü Gazze Şeridi'nin savaş sonrası yönetimine ilişkin planını sunarak, çatışmalar sona erdikten sonra Filistin topraklarını ne Hamas'ın ne de İsrail'in yöneteceğini söyledi.

Gallant, savaşın “ertesi gün” planının taslağını basına açıkladı ve bunu Başbakan Binyamin Netanyahu'nun savaş kabinesine sundu. 2007'den beri şerit.

Plana göre, İsrail'in bölgedeki savaşı, 7 Ekim'de alınan rehinelerin iadesini güvence altına alana, Hamas'ın “askeri ve idari yeteneklerini” ortadan kaldırana ve kalan askeri tehditleri ortadan kaldırana kadar devam edecek.

Taslakta bundan sonra “Hamas'ın Gazze'yi kontrol etmeyeceği ve İsrail vatandaşları için bir güvenlik tehdidi oluşturmayacağı” ve yerel Filistin organlarının bölgenin yönetimini üstleneceği yeni bir aşamanın başlayacağı belirtiliyor.

Planda, İsrail'in bölge içinde faaliyet gösterme hakkını saklı tutacağı, ancak “savaş hedeflerine ulaşıldıktan sonra Gazze Şeridi'nde hiçbir İsrail sivil varlığının olmayacağı” belirtiliyor.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir Pazartesi günü İsrailli yerleşimcilerin savaştan sonra bölgeye dönmeleri ve Gazze'deki Filistinli nüfusun “göçünü teşvik edecek bir çözüm” çağrısında bulunarak, aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in benzer yorumlarını yineledi.

Çağrılar, Arap devletlerinin yanı sıra kilit müttefik ABD'nin de kınamasına yol açmıştı.

Gallant'ın taslağı, “Gazze sakinleri Filistinlidir, bu nedenle İsrail Devleti'ne karşı herhangi bir düşmanca eylem veya tehdit olmaması koşuluyla Filistinli kurumlar sorumlu olacak” diyor.

Raporda, “Bölgeyi kontrol eden kuruluş, Gazze'deki mevcut idari mekanizmanın (sivil komiteler) yeteneklerini geliştirecek” diye ekliyor.

Washington, Gazze'nin işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan “yeniden canlandırılmış” bir Filistin Yönetimi tarafından yönetilmesini önerdi.

Filistin Yönetimi Başbakanı Mohammad Shtayyeh, Financial Times'a verdiği röportajda, herhangi bir nihai düzenlemenin sadece Gazze için değil, “tüm Filistin için siyasi bir çözüm” içermesi gerektiğini söyledi.

“[Israel] Shtayyeh, Gazze'yi siyasi olarak Batı Şeria'dan ayırmak istiyor” dedi.

“İsrail'in Gazze'den çok yakın zamanda ayrılacağını düşünmüyorum. İsrail'in, işgalci İsrail ordusunun emrinde faaliyet gösteren kendi sivil yönetimini kuracağını düşünüyorum. Dolayısıyla 'ertesi gün' meselesi henüz net değil.”

Gallant'ın planı, Gazze'ye daha fazla insani yardım sağlanması için baskı yapmak ve çatışmanın bölgesel olarak tırmanmasını önlemek amacıyla Orta Doğu'ya giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in ziyaretinin arifesinde geliyor.

(Bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak yayından otomatik olarak oluşturulmuştur.)