İsrail’den men edilen MEP, rotayı tersine çevirmedikçe AB’nin karşılıklı önlemlerle karşılık vermesini istiyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Pazar günü İsrail’e girişi yasaklanan bir Avrupalı parlamenter, Kudüs’ün kararını geri çevirmemesi halinde AB’nin karşılıklı önlemler almasını istiyor.

Manu Pineda’nın Avrupa Parlamentosu’nda Filistin ile ilişkilerden sorumlu Delegasyonun başkanı olarak bu hafta Batı Şeria’ya giden altı milletvekilinden oluşan bir gruba liderlik etmesi gerekiyordu, ancak gezi İsrail’in ardından iptal edildi. girişini engelleme kararı aldı.

Şimdi Brüksel’den bir miktar baskı uygulamasını istiyor: “Şimdilik bunun diplomatik kanallardan, müzakereler yoluyla çözülmesini ve Avrupa Birliği’nin İsrail’e baskı yapması için yeterli mekanizmaya sahip olmasını umuyorum. medeni bir şekilde hareket ediyor” dedi.

“Avrupa Birliği’nin İsrail ile tercihli bir ortaklık anlaşması var. İsrail’in tasarım programı, Horizon Plus programı gibi Avrupa Birliği tarafından finanse edilen programlara katılmasına izin veriyor.

“Yani bugün üzerlerinde baskı kurabilecek yeterli mekanizmalara sahiptirler. Bir diğer husus ise, bir ortağı üzme korkusu olsun ya da olmasın, siyasi iradedir. Ama bence artık buna izin vermemenin zamanı geldi.”

Pineda, engellemesinin nedeninin AB Parlamentosu’ndan gazeteci Shireen Abu Akleh’in İsrail ordusu baskını sırasında ölümünü tartışmasını istemesi olduğunu ekledi.

“Bu gazetecinin öldürülmesine karşı tavır aldığı için bana karşı değil, Parlamento’ya üstü kapalı bir yaptırım olarak yorumluyorum” dedi Pineda, “Bu benim yorumum. Bu Parlamento burada saygısızlığa uğradı. Bu Parlamentoya karşı bir hakarettir.

“Oraya Manu Pineda olarak gitmedim. Oraya Sol Parlamento Üyesi veya Izquierda Unida olarak gitmedim. Avrupa Parlamentosu’nun Filistin ile ilişkilerden sorumlu delegasyonunun başkanı olarak oradaydım.”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola tesadüfen İsrail’i ziyaret ediyordu ve konuyu İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile görüştüğünü söyledi.

Ayrıca ülkenin parlamentosu olan Knesset’i ziyaret ederek İsrail ile Filistin arasında iki devletli bir çözüm fikri üzerinde ısrar etti ve bu görüş oda içinden tepkilerle karşılandı.

“Kabul etmeyenlerin olduğunu biliyorum. Ve bu süreçte birçok yanlış başlangıç olduğunu biliyorum. Herkesin barışı bir amaç olarak görmediğini biliyorum. Bunun ne kadar zor olduğunu da biliyorum. Çocuğu öldürülen bir anneye cevabın barış olduğunu söylemek. Ve böyle anneler çok var. Çok fazla” dedi Metsola.

Brüksel, Kudüs’ün her iki devletin başkenti olduğu 1967 sınırları temelinde Ortadoğu’da barışın tek yolu olarak iki devletli bir çözüm fikrini her zaman desteklemiştir.