İsveçli madencilik şirketi, CO2 emisyonlarını azaltmak için yeşil hidrojen kullanacak

Leila

Global Mod
Global Mod
Avrupa’nın en büyük demir cevheri üreticisi, karbonsuz göründüğü için üretim sürecinde yeşil hidrojen kullanmak istiyor.

İsveç’te devlete ait LKAB, Kuzey Kutbu’ndaki Kiruna şehrinde dünyanın en büyük yeraltı demir cevheri madenini işletiyor ve buradaki tesisi Avrupa Birliği’ndeki tüm demir cevherinin %80’ini temsil ediyor.

Demir, çeliğin ana bileşenidir ve yeşil sanayi devriminde kilit bir rol oynayacaktır.

Yeni Hidrojen Çığır Açan Demir Üretim Teknolojisi (HYBRIT), CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltarak daha temiz çelik üretimine olanak sağlayacak.

Yeşil hidrojen, onu yapmak için yaygın bir yöntem olan fosil bazlı yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kullanılarak üretilen hidrojeni ifade eder.

LKAB’de bir araştırma lideri olan Susanne Eriksson Rostmark, Euronews’e HYBRIT’in çelik endüstrisinin karbondan arındırılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Rostmark, “Demir cevheri peletlerini teslim ettiğimizde, bunlar hem demir hem de oksijenden oluşuyor. Oksijeni gidermek için bugün müşterilerimiz karbon dioksit oluşturan kömür ve karbon kullanıyor.”

“Bu yeni süreçte, oksijeni uzaklaştıran ve sadece su buharı yapan hidrojeni kullanacağız. Yani tamamen karbondioksit içermeyen bir üretim.”

AB İnovasyon Fonu bu projeye 143 milyon € katkıda bulundu.

Ancak şirket, bloğun Çin ve ABD gibi rakiplerinin önüne geçmek için daha fazla yatırım yapabileceğini söylüyor.

Avrupa’nın en büyük nadir toprak metal yatağı bu ayın başlarında Kiruna’da bulundu ve en az bir milyon ton çıkarılmayı bekliyor.

Ancak elektrikli araçlar ve rüzgar türbinlerinin yapımında kullanılan bu tür metallerin çıkarılması için çok daha fazla para ve teknoloji gerekecek.

Ülkenin Başbakan Yardımcısı ve Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebba Busch’a göre, önümüzdeki altı ay boyunca AB Konsey Başkanlığı’na başkanlık eden İsveç hükümetinin Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı gerçekleştirmek için bir çözümü var.

Kiruna’da “Açıkçası, ABD ile bir ticaret savaşıyla ilgilenmiyoruz. Artık tek tek üye devletlerin her ülke için daha fazla devlet sübvansiyonu almak için yarışmasıyla ilgilenmiyoruz” dedi.

“Ancak, AB’nin buna güçlü ve güçlü bir tepki vermesinin bir yolunu bulmamız gerekiyor, bu da mühlet’i işletmelerimize ve sektörlerimize bu yüksek hedeflere ulaşmak için daha iyi koşullar verilmesini sağlıyor.

“Bunun mümkün olduğunu düşünüyorum, ancak bunlar önümüzdeki altı ay içinde Komisyon ve Konsey ile çok önemli tartışmalar olacak.”

Avrupa Komisyonu, kamu yatırımlarını artırmak için yeni bir yeşil sanayi planı ve yeni bir Avrupa Egemenlik Fonu için önerilerini önümüzdeki ay sunacak.