İzleyin: Belçikalı işçiler enerji faturaları için grevde ‘şok’

Leila

Global Mod
Global Mod
Çarşamba günü Brüksel ve Atina’da yaşam pahalılığı krizine ilişkin genel grevler toplu taşıma ve hizmetleri ciddi şekilde kesintiye uğratıyor.

“Gerçekten bir kriz durumunda yaşıyoruz. Krizler artıyor ve şimdi gerçekten bir şok oldu. Gerçekten erkeklerin ve kadınların, hatta daha yüksek gelire sahip olanların bile, enerji faturalarının mevcut durumunu gerçekten bir şok olarak yaşadıklarını düşünüyorum.” Bir sendika olan FGTB Brüksel Siyasi Direktörü Eric Buyssens, Euronews’e verdiği demeçte.

Enflasyon Euro bölgesi Ekim ayında %10,7 ile yeni bir rekor seviyeye ulaştıbüyük ölçüde enerji fiyatlarındaki %41,9’luk ve gıda, tütün ve alkol fiyatlarındaki %13,1’lik artıştan kaynaklanmıştır.

Avrupa Birliği ülkeleri, savunmasız vatandaşlar ve işletmeler üzerindeki baskıyı hafifletmeye çalışmak için kendi çözümlerini bulmuşlardır.

Fransa elektrik fiyat artışını, Portekiz ve İspanya elektrik üretimi için kullanılan gazın fiyatını sınırlandırırken, Almanya 200 milyar Euro’luk bir yardım paketini kullanıma sundu.

Ancak, 27 eyalette uygulanabilecek ve rahatlama sağlayabilecek soruna ortak çözümler bulmakta zorlandılar.

CGSP birliğinin Brüksel sektörünün Federal Sekreteri Muriel Di Martinelli Euronews’e verdiği demeçte, “Bir süredir Avrupa’yı bekliyorduk. Hükümetimiz (Belçika) kendini Avrupa kurumlarının arkasına saklıyor ve hiçbir şey hareket etmiyor” dedi.

“27’nin bir anlaşmaya varması gerekiyor. Belçikalı partiler zaten kendi aralarında bir anlaşmaya varamıyorlar. 27 ile çok daha kolay olacağını düşünmüyorum, bu yüzden kendi hükümetimize güveniyoruz.”