Katar sahne sanatlarına kapılarını açıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Geçmişte Katar, dans gibi performans sanatlarına karşı temkinli bir yaklaşım benimsemiştir.

Ancak 2022 Futbol Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan ülke, çok çeşitli halka açık etkinlikler düzenledi.

Ve şimdi, hava sanatlarından sokak cazına, konuk müzisyenlere ve Bollywood müzikallerine kadar, Katar canlı bir dans ve performans sahnesine açılıyor.

Hareket halinde bir Şenlik

Şenlik Hareket Halinde Katar Müzeler Başkanı Ekselansları Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani tarafından bir dans, müzik, arka ve mimari kutlaması olarak tasarlandı.

Kamusal alanlardan ve miras alanlarından ilham alınarak Doha ve Katar çevresindeki farklı ikonik yerlerde performanslar düzenlendi.

Ünlü besteci Nico Muhly, dünyaca ünlü koreograf Benjamin Millepied ile birlikte şenlik küratörlüğünü üstlendi.

Etkinliklerden birinde Katar Ulusal Müzesi’nin tüm açık avlusu ‘Marş’ adlı bir performans için dansçılar tarafından ele geçirildi.

Nico, “Aslında, bu binanın nasıl bir araya getirildiğine bakarsanız, bunlar birbirine kenetlenen bir dizi hareket ve hepsini önceden görmek fiziksel olarak imkansız,” dedi.

“Ve her zaman her şeyi beyninizin işlediği gibi yeniden çerçevelemeniz gerekir. Ve müzikal olarak bu, sürekli değişen bir uyum duygusu veya hem sabit hem de öngörülemeyen bir ritim duygusu yaratmak benim için gerçekten heyecan vericiydi. Yani, müzik, dans ve bina neredeyse sürekli bir konuşma içinde.”

Bu sohbete dokunmak, Nico ve Benjamin’in kullanılan her alanda yapmak istediği bir şeydi.

“Başlangıçta,” diyor Nico. “Şunu düşünüyorduk… ‘Ah, bir sürü performans mekanı bulmalıyız’… Ve sonra düşündük ki, şey, aslında, sadece Doha’daki değil, çevresindeki inanılmaz mimariden yararlanmak harika olurdu. ülke ve yan yana yaşayan yeni şeyler ve eski şeyler ve dansın ve müziğin bir alanı gerçek zamanlı olarak dönüştürmek zorunda olduğu güç.”

Nico ve Benjamin 20 yıl boyunca ara sıra birlikte çalıştılar, ancak bu işbirliği, on üç gün boyunca günde en az altı performansla şimdiye kadar denedikleri en büyük işbirliğiydi.

İslam Eserleri Müzesi’nin yakınlarına yanaşan dhow teknelerinde bir dans performansı, Celia Hollander tarafından yaratıldı.

Nico, “Her teknenin çalınan kendi küçük pisti var ve ardından her teknede bir veya iki dansçı var” diye açıklıyor. “Yani, temel olarak sekiz bölümlük bir konuşmanız var. Ve bu boşluğa benzer şekilde, hepsini evvel’de algılayamazsınız. Yani, tüm teknelerin ortasında durursanız, yine de yalnızca olanları işitirsiniz. yani izleyiciyi bir anlamda kendine özgü bir dansa zorluyor.”

Şenlik Hareket Halinde, Doha’nın tanıdık simge yapılarına yeni ve benzersiz bir bakış açısı sunarak sıradan yerleri sıra dışı hale getirdi.

Black Eyed Peas ve ateş püskürten bir örümcek

FIFA Dünya Kupası sırasında, ziyaretçi deneyimi çok sayıda canlı eğlence ile desteklendi. Saha dışında, canlı şovların hayranlarının zevkine göre konserler ve müzikaller eksik olmadı.

Dünya Kupası’nın ilk maçında son düdük çaldıktan kısa bir süre sonra, Black Eyed Peas partiyi başlattı. Etkinlik Alchemy Projects tarafından düzenlendi.

Etkinlik yönetimi ve eğlence ajansı Pazarlama Başkanı Diana Fazlitdinova, “Bu büyük markalar ilk kez bir yere getiriliyor ve Alchemy Projects olarak bunu yapıyoruz, deneyimleri insanlara taşıyoruz” dedi. .

Bu deneyimlerden biri ateş püskürten bir örümcekti. İlk olarak Glastonbury Şenlik’te görülen bu 50 tonluk Spider, dünya çapında DJ’leri Arcadia Music Şenlik’te ağırladı.

Arcadia tasarımcısı Bertie Cole, “Örümcek %90’ın üzerinde geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmıştır” diyor. “Gözler, askeri jet motorlarının son yakıcı birimleri. Üst kaslar helikopter gövdelerinden. Bacaklar, limandaki Gümrük ve Tüketim tarama makinelerinden. Hepsi bir heykelde bir araya getirilmiş bir sürü askeri donanım var, ama sonuçta onun amaç insanları birleştirmek.”

Hollandalı DJ Ferry Corsten’in yaptığı işi sevmesinin nedeni, insanları müzik yoluyla birleştirme yeteneğidir.

“Her zaman el ele gitti” diye açıklıyor. “Spor, performans, müzikle birlikte çünkü sizi harekete geçiriyor. İster hip hop, ister dans, ister EDM veya rock veya her neyse, müzik bunu yapar ve bu yüzden çok iyi çalışır.”

Tutkular bir aşkta birleşti

Faslı-Amerikalı rapçi French Montana, yepyeni Qetaifan Adası’nda performans sergiledi ve iki tutkusunun sonsuza dek bağlantılı olduğunu söyledi.

“Futbol ve müziğin lütfu bu gibi hissediyorum” diyor. “Bunlar, dünyanın dört bir yanından insanları tek bir odada bir araya getiren yegâne iki dil. Hepsinin farklı yüzler olduğunu hissediyorum ama bu tek bir aşk.”

Eğlence Adası olarak adlandırılan Qetaifan, tüm aile için bir şeyler sunuyordu. Yönetmen Giuliano Peparini’nin akrobatik kanal gösterisi Balıkçının Rüyası, küçük bir inci dalış köyünden petrol ve gaz keşfine kadar Katar’ın zengin tarihini keşfetti.

Duygusal bir bağ kurmak

Katar’da gösterişli ayak hareketlerini sergileyenler sadece dünya çapındaki futbolcular değildi. Aynı şey 2001 Hint komedi-draması Muson Düğünü’nün sahne müzikal uyarlamasının oyuncuları için de söylenebilir. Müzikalin bir araya getirilmesi on yıldan fazla sürdü ve ödüllü yönetmen Mira Nair’in Altın Küre adayı filmine yeni bir soluk getiriyor.

“Bir araya geldiğinizde, bir Hint düğününün gerçeklik kontrol versiyonunun bir portresi” diyor. “Kahkaha var, neşe var, açığa çıkan sırlar var, her türden dram var. Yani, olmasını umdukları bir düğün yaratmak için bir araya gelen Hintli bir ailenin içindeki sevgi ve hafif çılgınlığın keşfi. .”

İnsan değişmez, çünkü ailenin yapısı temelde değişmez, değil mi? Dünyanın herhangi bir yerinde. İşte bu yüzden her yerde, nereye gidersek gidelim insanlar bağlantı kuracak.

Namit Das
Oyuncu, Muson Düğünü Müzikali

Bradley King, müzikalin gerçekleşmesi için New York ve Dubai de dahil olmak üzere dünyanın her yerinden ekipman getirdi. Aydınlatma tasarımının görsel müzik kompozisyonu gibi olduğunu söylüyor.

“Gösteriyi bir araya getirmek gerçekten uzun, gerçekten emek yoğun bir süreç” diyor. “Pek çok insan için bu bir aşk emeği. Mira’nın bu proje üzerinde neredeyse film çıktığından beri çalıştığını ve onu bir müzikale dönüştürdüğünü biliyorum.”

Namit Das, filmi Delhi’de küçük bir sinemada izlediğini hatırlıyor. Ve şimdi, yirmi yıl sonra, sahne uyarlamasının oyuncu kadrosunun bir parçası.

“Hikaye size insanların değişmediğini söylüyor,” diye açıklıyor. “Çünkü ailenin yapısı temelde değişmez, değil mi? Dünyanın herhangi bir yerinde. İşte bu yüzden nereye gidersek gidelim her yerde insanlar bağlantı kuracak. Ve insanlar arasında duygusal bir bağ olacak.”

Müzikallerden konserlere, duygusal bir bağ en az gösterinin kendisi kadar önemlidir.

Diana, “Burada her şeye sahip olabilirsin” diyor. “Yiyecekler, içecekler, en büyük DJ’ler ve eşsiz deneyimler ve tabii ki anılar.”

Katar 2022 FIFA Dünya Kupası’ndan, turistlerin ve yerel halkın hayatlarının geri kalanında aynı şekilde kalacak hatıralar.

Kapalı kapılar ardında dışarı çıkmak

Dans, fiziksel sağlık, zihinsel sağlık ve hatta sosyal çevrelerimiz açısından dönüştürücü olabilir. Ancak Katar’da dans topluluğu geleneksel olarak kapalı kapılar ardında yapılırdı.

Bu, Fiorella Otero’nun değiştirmeye kararlı olduğu bir şeydi. 2018’de dans ve hava sanatları dersleri veren Brava Studio’yu kurdu. Ve çok büyük bir etkisi var.

“12 yıl önce Katar’a taşındım” diye hatırlıyor. “Ve ne zaman yeni bir ülkeye gitsem, genellikle yaptığım şey, nerede dans dersleri alabilirim diye bakmak oluyor. Özellikle gençler ve yetişkinler için sunulan dans türlerinde bir çeşitlilik olmadığını fark ettim. Bu yüzden , Diye düşündüm, neden başka dans dersleri almak için Katar dışına seyahat etmem gerekiyor? Neden burada alamıyorum? Yani, Brava stüdyosu fikri böyle ortaya çıktı.”

Resmi FIFA Dünya Kupası müzik videolarının koreografisini yeni yapmış olan Fiorella Otero, öğrencilerinin dönem sonu gösterilerinden önce kostümlü provalarına nezaret ediyor.

Dans öğrencisi Reyana Semaan, “Birkaç ders alıyorum” diyor. Dansın gerçeklikten bir kaçış olduğunu hissediyorum. Ne zaman kendimi iyi hissetmesem, ya müzik dinleyip ona atlarım ya da ne zaman kötü bir gün olsa dans ettiğimi hatırlarım. Bu bir kaçma duygusudur. O yüzden buna bir kaçış derim.”

Kavram yanılgılarıyla mücadele

Dans ve din hakkındaki yanlış kanılarla mücadele etmek Fiorella için önemliydi.

“Gösteri sanatlarını seven, dansı seven, antenleri seven çok sayıda Katarlı öğrencimiz olduğu için çok şanslıyız ve kutsanmış durumdayız” diyor.

Öğrenci Rania Al-Khalaf, “Katarlıyım” diyor. “Ve her zaman dansa ilgi duymuşumdur. Benim için en önemli şeylerden biri, kendimi rahat hissettiğim, gerçeklikten öylece kaçabileceğiniz bir yerdi.”

Dans evrensel bir dildir Ve bence bunun güzelliği, herhangi bir kelime kullanmadan bir hikaye anlatabilmenizdir.

Fiorella Otero
Brava Studio’nun kurucu ortağı

On yedi yaşındaki Timaa, gösteri boyunca pek çok dansta yer alıyor. Hatta bir tanesinin koreografisini kendisi yaptı.

“Sadece meslektaş değil, aynı zamanda arkadaş olan insanlarla tanıştım” diyor. “Brava Studio, Katar’daki dansçılar ve dans camiası için çok şey getirdi, bunun için minnettarım.”

Brava Studio’daki tüm öğretmenler resmi olarak eğitilmiştir. Dans dersleri vermenin yanı sıra, aynı zamanda ülkedeki ilk hava sanatları stüdyosudur.

Hava sanatları eğitmeni Mollie Brown, “Çoğu zaman okulda zor günler geçiren öğrencilerim oluyor” diyor. “Buraya mola ve boş zaman olarak gelenler ve rahatlamak ve sadece rahatlamak istedikleri zaman. Hiçbir şey bu tür bir antrenmanın yerini tutamaz. Ve evet, kaçabilir ve formda, sağlıklı ve zihinsel olarak gerçekten iyi kalabilirsiniz.”

Mollie, daha dört yaşında kız ve erkek çocuklara çemberleri ve ipekleri kullanmayı öğretir.

Aurelia Chan, “Bize hareketleri öğretiyor ve sonra herhangi bir sorun yaşarsak bize yardım ediyor” diyor.

“Ayaklarınızı ve kollarınızı ve bacaklarınızı nereye konumlandıracağınızı düşünmelisiniz.”

Öğrenci Amanda Marcano, “Başlangıçta çok korkmuştum” diyor. “Ama Mollie her zaman bizimle konuşur ve bana güven bana, iyisin. Öyle olmasaydın şu anda çemberin içinde olmazdın. Bunu yapmaya devam ediyorsun ve her seferinde daha da kolaylaşıyor” diyor.

Stüdyoyu yönetmek, Fiorella için büyük bir sorumluluk ama yine de gösteri gününde performans sergilemek için zaman buluyor.

“Dans evrensel dildir” diyor. “Ve bence bunun güzelliği, hiçbir kelime kullanmadan bir hikaye anlatabilmen. Kendini ifade etmek için vücudunu kullanıyorsun.”

Ve bu performansta ve Brava dans topluluğu ile kesinlikle bunu yaptı. Hepimizi biraz daha harekete geçirmek için biraz ilham.