Katar’ın dinamik yeni çok kültürlü müzik sahnesi için parlak bir gelecek

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Katar, yerel yükselen yıldızlardan uluslararası sanatçılara ve arka müzik tesislerinin ilgisini çeken ödüllü yapımcılara kadar çeşitlilik gösteren ve dinamik müzik sahnesiyle hızla ün kazanıyor. Ve FIFA Dünya Kupası Katar 2022 hızla yaklaşırken Katarlı şarkıcı Aisha, ilk single’ı kaydetti. Hayya Hayya, (Birlikte Daha Güzel) resmi Katar 2022 film müziği için.

Katara Studios’un etkisi

Matt Howe, Lauryn Hill’in çok satan ve son derece etkili albümündeki çalışmasıyla 1999’da Grammy kazanan Katar merkezli bir İngiliz ses mühendisidir. Lauryn Hill’in Yanlış Eğitimi . Matt, Orta Doğu müziğiyle ilgilendiğini ve daha fazla şey öğrenmek istediğini söylediği için Katar’a ilgi duydu.

“Buraya gelmek benim için iyi oldu çünkü Ortadoğu müziği hakkında biraz daha bilgi edinmek istedim, örneğin Khaleeji, Körfez bölgesindeyiz. Kendim için öğrenebileceğim bir şey… o zaman… belki eve döndüğümde tavsiyelerde bulunabilirim. Bu, kulaktan kulağa yayılan bir endüstri ve eğer A oyununuzu oynuyorsanız ve başkalarıyla bağlantı kurabiliyorsanız, bu gerçekten çok iyi.”

İngiliz Ses Mühendisi Matt Howe Katara Stüdyolarında

Matt, Orta Doğu’da görsel-işitsel bir lider olacak Katara Studios’ta Baş Ses Mühendisidir ve işte burada, canlandırıcı ana single, Hayya Hayya, (Birlikte Daha Güzel)__, üretildi. Ama onlar için burada bitmiyor, çünkü turnuvanın müzikleri ilk kez uluslararası sanatçıları ve sesleri bir araya getiren ve turnuvanın kendi küresel doğasına uygun olarak birden fazla şarkıya yer verecek.

Mazen Murad, Katara Studios Müzik Direktörüdür.

“Bu çok ilginçti, her türden insanı bir araya getirmek için bir araya getirdiler – ve buna bayılıyorlar! Batılı sanatçılar perküsyoncular ve Katarlı şarkıcılar tarafından heyecanlanıyor ve bunun tersi de geçerli.”

Mazen Murad, Müzik Direktörü, Katara Studios

Mazen aynı zamanda bir mastering mühendisidir, yani müzik kaydedilip mikslendikten sonra son rötuşlar ona gelir. Ve kullanıma hazır en yeni kayıt ekipmanı ile Katara Studios ayrıca bir butik plak şirketi kurdu. Mazen, bu tesislerin yarattığı farkı anlatıyor.

“Daha fazla sanatçımız, daha fazla şarkıcımız ve daha fazla müzisyenimiz var çünkü müzik kaydetmek ve yayınlamak için böyle bir yere sahip olarak zanaatlarına odaklanabiliyorlar. Eğer bu yer olmasaydı, Avrupa’ya ya da onun gibi bir yere gidene kadar beklemek zorunda kalacaklardı. Bu yüzden kesinlikle büyük bir fark yarattığını düşünüyorum.”

Dünya Kupası açılış töreni

Müzik, sinema ve televizyon için ihtiyacınız olan her şeyi tek çatı altında toplayan ve bölgede bir ilk olan Katara Studios, Katar 2022’nin açılış ve kapanış törenlerini de yapmakla görevlendirildi.

İlk yönetmenlik denemesini 1984 yılında hit komedi korku sinema filmiyle yapan Amerikalı yönetmen Luca Bercovici Gulyabaniler , Katara Stüdyoları’nda Sinema Direktörüdür. Turnuvanın gördüğü en iyi açılış törenini yapmak istediğini söylüyor. O zaman baskı yok mu?

“Hayır, hiç baskı yok! (gülüyor) Bu hayali gerçeğe dönüştürmek ve en iyisini yapmak için tamamen motive olduğumuzu söylediğimde sanırım herkes adına konuşabilirim. Niyetimiz, şimdiye kadar kimsenin gördüğü en iyi açılış töreni yapmak, ne demek istediğimi anlıyorsunuz… Yani bu tavırla giriyoruz ve bu konuda oldukça iyi hissediyoruz.”

Luca Bercovici, Sinema Direktörü, Katara Studios

Hiç şüphe yok ki açılış töreninde büyük bir rol oynayacak şarkı olacak. Hayya Hayya, (Birlikte Daha Güzel),Katarlı şarkıcı Aisha tarafından söylenen, farklı kültürleri bir araya getiren, ancak Aisha’nın açıkladığı gibi yine de özünde Katarlı geliyor.

“Eh, en Katarlı unsuru, diyebilirim ki, enstrümanlardı. Arkadaki davulları duyabiliyorsanız, çok Katarlı. Ayrıca ‘Hayya Hayya’, insanlara ‘Hey, gidelim ve hareket edelim’ demek gibi Arapça bir kelimedir. Bir de biraz Katar ve Arapça gibi unsurlar ekleyeyim derim. İnsanların bir Dünya Kupası şarkısında başörtüsü görmeye alışık olduğunu sanmıyorum, yani bu oldukça yeniydi. Yani evet, burada ve orada, onu hala tüm dünya gibi uluslararası ve sindirimi kolay, ama aynı zamanda bölgeye özgü kılan küçük unsurlar gibi. ”

Katarlı şarkıcı Aisha, Dünya Kupası single’ı ‘Hayya Hayya, (Birlikte Daha İyi)’ için sahnede

Aisha, bölgeye yaklaşan Dünya Kupası jamboree’sinin heyecanının yanı sıra, ülkedeki değişen müzik endüstrisinden de heyecan duyuyor.

“Kesinlikle daha fazla Katarlı sanatçının ortaya çıkacağını ve daha fazla dahil olacağını düşünüyorum. Ve Katar müzik endüstrisinde olduğu gibi çok daha fazla çeşitlilik olacağını düşünürdüm. Ve bunun için gerçekten sabırsızlanıyorum çünkü gerçekten harika ve harika birçok Katarlı sanatçı tanıyorum. Sadece kendilerini yüzeye çıkarmaları gerekiyor çünkü aslında ülke gerçekten genç insanlar gibi insanları dışarı çıkmaya ve yeteneklerini paylaşmaya teşvik ediyor. Sadece herkes bunu yapmaya cesaret edemez.”

Doha’da evlerini yapan uluslararası sanatçılar

Pek çok farklı milletin artık Katar’ı evi olarak görmesiyle, başkent Doha’da çok çeşitli bir müzik sahnesinin gelişmesi şaşırtıcı değil. Bu müzisyenlerden biri, Faraway Martin adıyla bilinen Martin Farragher.

İrlanda doğumlu ve Doha merkezli Martin, 2015’ten beri burada düzenli olarak konserler veriyor. Gündüzleri müzik öğretmeni olarak çalışıyor, sevdiği bir iş çünkü öğrencileriyle kolayca özdeşleşebildiğini söylüyor.

“2. sınıftan 6. sınıfa kadar ders veriyorum, yani 6 ila 12 yaşındakiler gibi konuşuyorsunuz. Ve çok eğleniyoruz. Eskiden daha büyük çocuklara ders verirdim ama kesinlikle küçüklerle daha çok ortak noktam var çünkü ben de biraz çocuğum.”

İrlandalı bir şarkıcı söz yazarı Faraway Martin ve grubu Doha’da

Ama okul bittiğinde, Alice Cooper’ın daha önce ünlü bir şekilde söylediği gibi, Martin, genellikle grup arkadaşlarıyla birlikte şehrin her yerinde benzersiz yerlerde çalarken bulunabilir. Martin’in açıkladığı gibi, bu çok hoş ve şaşırtıcı bazı isteklere yol açtı.

“Kilitlenme sırasında konser yoktu, hiçbir yerde oynamamıza izin verilmedi. Ama ben ve çocuklar beğenmeye karar verdik… sadece farklı yerlerde video çekin. Yani okyanusta paddleboard’lar gibiydik, çölün ortasındaki mağaradaydık ve onları tiktok ve youtube’a koyuyorduk ve oradan kartopu gibiydi. Sonra Formula 1 uzandı ve Cumartesi gecesi ana sahneyi oynamamızı istedi ve e-postayı aldığımda neredeyse sandalyeden düşüyordum. Harikaydı, harika bir deneyimdi.”

Martin, Doha’nın çok kültürlü yapısının kendisine çok yakıştığını söylüyor.

“Grubumda birkaç İrlandalı delikanlı var, bir İngiliz delikanlı, bir Amerikalı delikanlı ve bir Kübalı delikanlı. Katar’daki müzik sahnesi sürekli değişiyor çünkü insanlar gelip gidiyor. Böylece sizi diken üstünde tutar. Ayrıca arkadaş edinmenin ve farklı müzik türleri ve farklı kültürler hakkında daha fazla bilgi edinmenin harika bir yolu.”

16 yıl önce oraya gelen Sammany Hajo, Doha’yı kendi evi yapan başka bir uluslararası sanatçı. Bir müzisyen olarak, R&B ve hip hop etkilerini Sudan mirasıyla harmanlamayı sevdiğini söylüyor.

“Sadece önce mantıklıydı, müzikle deneyler yapma özgüvenini geliştirdim, bir şekilde Sudan ritimlerini ve Sudan melodilerini dinleyerek büyüdüğüm müziğe dahil etmek mantıklıydı.”

Doha merkezli Sudanlı müzisyen Sammany Hajo

Sammany, müziğini siyasi meseleler hakkında konuşmak ve Sudan Devrimi hakkında farkındalık yaratmak için kullandı.

“Tarlada, protestoda olan insanlarla birkaç kez görüştüm ve bana arka ve devrimin önemini anlatıyorlardı. Bu yüzden bence önemli bir rol oynuyor ve dünyada neler olup bittiğinin pek farkında olmayan insanların olayları daha iyi görmelerine yardımcı oluyor.”

Doha’da geçirdiği 16 yılın ardından Sammany, orada gelişen dinamik müzik sahnesine hayran.

“Müzik tutkusunu paylaşan birçok insanla tanıştım. Gerçekten yetenekli insanlar. Ben de bir zevk duydum, biliyor musun, arada bir onlarla müzik çalıyorum. Katar’daki tüm müzisyenleri ve sanatçıları bir araya getiren büyük bir platforma sahip olmamızın an meselesi olduğunu düşünüyorum ve bunu dört gözle bekliyorum.”

Ülkenin müzik sahnesi hala göreceli olarak emekleme aşamasında olabilir, ancak Dünya Kupası’nın hemen yanında, yetenekli müzisyenler için fırsatlar her zamankinden daha iyi ve daha parlak görünüyor.