Krystsina Tsimanouskaya: Lukashenko’dan kaçan Belaruslu atlet Polonya vatandaşı oldu

Leila

Global Mod
Global Mod
Tokyo Olimpiyatları’ndan eve gitmeyi reddettikten sonra kaçan Belaruslu sprinter, kendisine Polonya vatandaşlığı verildiğini söyledi.

Krystsina Tsimanouskaya, geçen yaz ertelenen oyunlar sırasında Japonya’dan ayrılma emirlerine karşı çıktıktan sonra Polonya’ya sığındı.

Instagram’daki bir gönderide 25 yaşındaki genç, Haziran ayı sonlarında resmen Polonya vatandaşı olduğunu doğruladı.

Tsimanouskaya, “Geçen Cumartesi, bireysel 100 metreyi kazandığım Polonya Takım Şampiyonasıydı ve ekibimiz ikinci oldu.”

“Belaruslu değil, Polonyalı bir kadın olarak katıldığım ilk resmi yarışmamdı. Sonunda, uzun bir süre sonra piste çıkıp … hiçbir engel olmadan temsil edebilirim.

“Polonya’yı uluslararası sahnede temsil etmeyi dört gözle bekliyorum, ancak şimdilik benim için bu en zor yılda bana yardım eden herkese teşekkür etmek istiyorum.”

Bu gönderiyi Instagram’da görüntüle

Твой личный тренер tarafından paylaşılan bir gönderi | Варшава
🤍
(@kristi_timanovskaya)

Tsimanouskaya, Belaruslu muhaliflerin sembolü oldu. doğduğu ülkeye dönme emrini reddettiülkenin atletizm federasyonunu eleştirdikten sonra.

Sporcu, antrenman yapmadığı bir etkinliğe katılmayı reddettikten sonra “hayatından endişe ettiğini” söyledi.

Olay, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin soruşturma başlatmasına neden oldu.

İnsani vizeyle eşiyle birlikte Polonya’ya sığındığından beri, ülkeyi terk etmek isteyen diğer Belaruslu sporculara yardım etmek için çalıştı.

Tsimanouskaya, Dünya Atletizm Federasyonu’nun onayı olmadan Polonya’yı henüz uluslararası yarışmalarda temsil edemez.

25 yaşındaki genç, Polonya’da üç yıl kanunî ikametgahının ardından, Paris’teki 2024 Olimpiyatları’nda yeni ülkesi için yarışabilme umudunu dile getirdi.

Polonyalı olarak podyuma çıksam bile, madalyaların tüm Belaruslular için ve özgürlüğümüz için olacağını herkese bildirin” diye sosyal medyada yazdı.

Euronews’in Tsimanouskaya ile 2021 röportajını izleyin

Belarus, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline verdiği destek nedeniyle çoğu uluslararası spor etkinliğinde yarışmaktan men edildi.