Kurbanın düello

Leila

Global Mod
Global Mod
Sahtekarlık hakkında konuşmak yeterli değildir. Garip soruları sormalısınız: Koruma neden başarısız oluyor? Haber talep etmek yerine neden kurbanı suçluyoruz? Yaklaşımı değiştirmezsek, sorun asla değişmez.

Ama görmezden geldiğimiz başka bir şey var: bir sahtekarlık yara izleri bırakır. Para sadece almakla kalmaz, aynı zamanda tüm aşamalarıyla bir düello ile karşı karşıya olan kurbanı duygusal olarak geçer: inkar, öfke, depresyon … ve neredeyse her zaman yalnız.

İnkar. Bu bana olamaz

Kurbanlar buna inanmayı reddediyor. Birinin güveniyle oynadığını, kriterlerinin başarısız olduğunu, uyarı sinyallerinin yeterli olmadığını kabul etmek yıkıcıdır. Darbe çift: kendi duruşmalarında para ve kesinlik kaybediyorlar. Zihin, gerçeklik uygulanana kadar her şeyin bir hata olduğu fikrine yapışır. Ancak inkar sonsuza dek sürmez. Etki dayandığında, takip eden öfke.

Yapacak. Bunu bana nasıl yapabilirler?

Öfke patlar. Dolandırıcıya karşı, yeterince korunmayan kurumlara karşı, uyarmayan arkadaşlara ve aileye karşı. Fakat en acımasız olan iç duruşmadır: kurban onun geldiğini görmediği için suçlanıyor ve işaret edilmekten korkuyor, izole. Çünkü evet, yargılanıyor. Birisi sokağa saldırırsa, kimse neden daha hızlı koşmadığını sormaz. Ancak kişi bir sahtekarlığa düşerse, şu soruları yağmur yağdırır: Neden bilgilerinizi verdin? Neden güvendin? Neden fark etmedin?. Sanki hatası onun ve dolandırıcı değil.

Öfke tükendiğinde, kaçınılmaz soru gelir: Ya farklı bir şey yapsaydım? Kurban cevaplar veya olanları değiştirebilecek herhangi bir şey aramaya başlar.

Müzakere. Farklı davransaydım

Mağdur finans kurumunu çağırıyor, mesajları gözden geçiriyor, bir çıkış bulma umuduyla her adımı yeniden yapılandırıyor. Bu süreçte, sonsuz bir şekilde cezalandırılır: Daha iyi okumuş olsaydım, beklemiş olsaydım, güvensiz olsaydım. Ancak her ayrıntıyı inceledikten sonra, zor bir gerçek kabul etmek için geliyor: Bunların hiçbiri olanları değiştirmeyecek. Ve orada, üzüntü kuruldu.

Depresyon. Bir daha kimseye güvenmeyeceğim

Mağdur paranın geri dönmeyeceğini kabul ettiğinde, gerçekten tartılan sadece ekonomik kayıp değil, kırık güvendir.

Paranoya kurulur. İnsanlar hipervigiller haline gelir. Dijital platformlara, kurumlara ve insanlara güvenmezler. Birçok kurban kaygı, uykusuzluk ve finansal kararlar verme korkusu geliştirir. Acı veren sadece sahtekarlık değil, ihanete uğrama hissidir. Dünya güvenli görünmeyi bırakıyor. Ancak, zamanla, bazı kurbanlar öteyi görmeyi ve bu deneyimin onları tanımlamadığını anlamayı başarırlar.

Kabul. Bu bana oldu ama beni tanımlamıyor

Kabul etmek, dolandırıcılığı haklı çıkarmak veya hasarı en aza indirmek anlamına gelmez. Kötü bir deneyimin bir kişiyi tanımlamadığını anlar.

Fakat birçok kurban buraya gelmiyor, çünkü utanç. Yargı, alaycı ve kayıtsızlıktan korkuyorlar. Ve gerçek sorun şudur: Empatiden değil, sitemden sahtekarlıktan bahsetmeye devam ediyoruz.

Bu değişmeli. Kurbanları suçlamak için yeterli. Saf veya dikkatsiz değiller.

Finansal kurumlar ellerini yıkamayı bırakmalıdır. Finansal eğitim önemlidir, evet, ancak yeterli değil, güvenliği güçlendirmeliyiz, önleme protokollerini geliştirmeliyiz ve her şeyden önce hayal kırıklığına uğramış olanlara destek sağlamalıyız.