Lewis Hamilton ve F1, Nelson Piquet’i ‘ırkçı dil’ nedeniyle kınadı

Leila

Global Mod
Global Mod
Formula 1 yetkilileri, eski dünya şampiyonu Nelson Piquet’i şu anki pilot Lewis Hamilton’a karşı ırkçı bir aşağılama kullandıktan sonra kınadı.

Piquet, Kasım ayında bir podcast’te konuşurken Hamilton’ın ten rengine ayrımcı bir terimle atıfta bulunmuştu.

Yedi kez F1 şampiyonu olan Hamilton, Twitter’da sözlerin “dilden daha fazlası” olduğunu söyledi.

Salı günü, “Bu arkaik zihniyetlerin değişmesi gerekiyor ve sporumuzda yeri yok” diye yazdı.

“Bu tutumlarla çevriliydim ve hayatım boyunca hedef aldım. Öğrenecek çok zamanım oldu. Harekete geçme zamanı geldi.”

Hamilton da Portekizce tweet attı, “Vamos focar em mudar a mentalidade” (“Zihniyeti değiştirmeye odaklanalım”).

Twitter’daki yorumları, hem F1 hem de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) “ırkçı dili” kınadıktan sonra geldi.

F1 yaptığı açıklamada, “Ayrımcı veya ırkçı dil hiçbir şekilde kabul edilemez ve toplumda hiçbir yeri yoktur.” Dedi. Beyan.

“Lewis, sporumuz için inanılmaz bir elçi ve saygıyı hak ediyor. Çeşitliliği ve kapsayıcılığı artırmaya yönelik yorulmak bilmeyen çabaları, birçok kişiye bir ders ve F1’de kendimizi adadığımız bir şey.”

Motorsport’un yönetim organı ayrıca Twitter’da Hamilton ile “dayanışma” olduğunu ifade etti ve “Motor sporlarında eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık taahhüdünü tam olarak desteklediğini” ekledi.

F1’deki tek Siyah sürücü olan Hamilton, motor sporlarında ırkçılığa karşı kampanya yürüttü ve insan hakları ihlalleri konusunda açık sözlü oldu.

Hamilton ve çoğu sürücü 2020 ve 2021’deki yarışlardan önce ırkçılık karşıtı bir jest olarak diz çöktü.

Piquet’in ırkçı küfürlü yorumları YouTube’daki ‘Enerto’ podcast’inde yapılmıştı.

Eski üç kez Brezilyalı dünya şampiyonu, geçen yılki Britanya Grand Prix’sinde Hamilton ve Max Verstappen arasında bir kazadan bahsediyordu.

Çarpışma, Verstappen’in yarıştan çekilmesine neden olurken, Hamilton zaferi garantiledi.

Enerto’ya konuşan Piquet, olayı “şaka” olarak nitelendirdi ve Hamilton’ın “şanslı” olduğunu ancak Verstappen’in kaza yaptığını söyledi.

Hollandalı sürücü — kim 2021 F1 Dünya Şampiyonası’nı kazanmak için tartışmalı bir şekilde Hamilton’a karşı zafer kazandı — şu anda Piquet’in kızı Kelly ile çıkıyor. Piquet, yarış kariyeri boyunca tartışmalı sözleriyle de tanınıyordu.

Hamilton’ın Silver Arrows olarak bilinen Mercedes takımı, Hamilton’ın ırkçılıkla mücadele çabalarını desteklemek için 2020’de gümüşten tamamen siyah bir arabaya geçti.

Mercedes, “Her türlü ırkçı veya ayrımcı dilin kullanımını en güçlü şekilde kınıyoruz” dedi. Twitter’da söyledi.

“Lewis, sporumuzun ırkçılıkla mücadele çabalarına öncülük etti ve o, pistte ve pist dışında gerçek bir çeşitlilik şampiyonu. Birlikte, çeşitli ve kapsayıcı bir motor sporları için bir vizyonu paylaşıyoruz ve bu olay, bir aydınlık gelecek.”

İki yıl önce Hamilton, eski F1 patronu Bernie Ecclestone’u ırksal adaletsizlik hakkında “cahil ve eğitimsiz” yorumlar yaptığı için eleştirmişti.