Macaristan, dondurulmuş AB fonlarını düşürmek için Ukrayna yardımı ve kurumlar vergisi üzerindeki vetolarını kaldırdı

Leila

Global Mod
Global Mod
Macaristan, Ukrayna’ya yardım ve “kurumlar vergisi” konusundaki vetosunu kaldırması karşılığında, diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle Pazartesi gecesi, önerilen dondurulmuş AB fonlarının miktarını azaltmak için bir anlaşmaya vardı.

Komisyon geçen ay AB ülkelerine 7,5 milyar avroluk uyum fonunun dondurulması için oylamaBudapeşte’nin hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için yaptığı reformların yetersiz kaldığı sonucuna vardıktan sonra Macaristan’a gitti.

Ancak Pazartesi akşamı Brüksel’de toplanan AB büyükelçileri dondurulan fonların 6,3 milyar Euro’ya düşürülmesi konusunda anlaştılar. Ayrıca, ülkenin RRP olarak bilinen 5,8 milyar Euro’luk COVID sonrası iyileşme planını desteklemeyi kabul ettiler.

Buna karşılık Bupadest, oybirliği gerektiren iki önemli dosya üzerindeki vetosunu kaldırdı: Ukrayna’ya 18 milyar avroluk yardım paketi ve küresel kurumlar vergisi.

Çek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Twitter’da yaptığı açıklamada, “Megadeal! AB büyükelçileri, Ukrayna için 18 milyar Euro’luk bir destek paketini, büyük şirketler için %15 en az vergisini, Macaristan’ın RRP’sini ve koşulluluk anlaşmasını prensipte onayladı.”

Ancak Budapeşte’nin, koşulluluk mekanizması ve kurtarma planı kapsamındaki fonları alabilmesi için AB Komisyonu tarafından belirlenen 27 “süper kilometre taşını” tamamlaması gerekecek.

Bunlar arasında yargı bağımsızlığını güçlendirmeye yönelik reformlar, AB fonlarının denetlenmesi ve raporlanmasına ilişkin yeni kurallar, yeni bağımsız yolsuzlukla mücadele organlarının oluşturulması ve çıkar çatışmalarını ortadan kaldıracak daha güçlü kurallar yer alıyor.

Üst düzey bir AB yetkilisi geçen ay, Budapeşte’nin bu kilometre taşlarına ilk çeyreğin bitiminden önce ulaşmasını beklediğini söyledi.

Karar, geçen hafta – bloğun bazı üye devletleri tarafından, miktarı düşürmek amacıyla bu ayın başlarında Macar hükümeti tarafından kabul edilen reformları içerecek yeni bir hukukun üstünlüğü analizini yayınlamasının istenmesinin ardından – Komisyon için muhtemelen yaralayıcı. dondurulmuş — ilk değerlendirmesinin arkasında durdu.

Bu nedenle, AB fonlarını güvence altına almak için diğer iki önemli dosyayı vetosunu başarılı bir şekilde kullanan Budapeşte için bir zaferdir.

Ukrayna’nın 2023 bütçe açığını kapatmaya yönelik yardım paketi hakkında, Budapeşte karşı çıktıpiyasalardan para toplayarak, AB paketi kapsamında payı daha düşük olmasına rağmen Ukrayna’ya ikili bazda yardım sağlamayı tercih ettiğini söyledi.

Sütun II olarak bilinen küresel kurumlar vergisine, dünya ekonomisinin COVID-19 ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı nedeniyle çöküşte olması nedeniyle vergileri artırmanın zamanının gelmediğini savunarak aylarca karşı çıktı. Yine de küçük işletmeler için vergileri artırdı yaz boyunca kitlesel protestoları tetikledi.