Madhya Pradesh Toplu Düğünü Öncesinde Gelinlere Gebelik Testleri Üzerine Tartışma

Leila

Global Mod
Global Mod
Kongre, eyalet hükümetinin kadınlara hakaret ettiğini iddia etti.

Bhopal:

Madhya Pradesh Eyalet Başbakanı Shivraj Singh Chouhan’ın ekonomik olarak daha zayıf kesimlerden gelen kadınlara yönelik toplu düğün planı, bazı gelinlere hamilelik testi yaptırmasının ardından tartışmalara yol açtı. 219 kızdan beşi, testleri pozitif çıkınca Cumartesi günü evlenmedi. Kadınlara hamilelik testi yapılmaması gerektiği için konu büyük bir siyasi tartışma yarattı. Kongre testleri kimin sipariş ettiğini sorguladı.

Mukhyamantri Kanya Vivah/Nikah Yojana yönetimindeki toplu düğün, Dindori’nin Gadsarai bölgesinde gerçekleştirildi.

Hamilelik testi pozitif çıkan kadınlardan biri nişanlısıyla düğünden önce yaşamaya başladığını söyledi. “Hamilelik testim pozitif çıktı. Muhtemelen bundan dolayı, yetkililer bana net bir neden belirtmemiş olsa da, adım son listeden çıkarıldı” diye ekledi.

Bachchargaon köyünün sarpanch’ı Medani Marawi, “Geçmişte hiç böyle testler yapılmamıştı” dedi. Artık ailelerinin önünde habis duran kızlara hakarettir” diye ekledi.

Dindori’nin Baş Tıp ve Sağlık Sorumlusu Dr Ramesh Marawi, normalde testlerin yaş doğrulaması, orak hücreli anemi ve fiziksel uygunluğu belirlemek için yapıldığını söyledi.

Vakalarından şüphelenilen bazı kız çocuklarına üst makamların tavrıyla gebelik testi yapıldı” dedi. “Biz sadece test yapıyoruz ve bulguları bildiriyoruz. Kız çocuklarının toplu evlilik dışı bırakılmasına ilişkin kararı, sağlık bakanlığı raporlarına göre Sosyal Adalet Bakanlığı veriyor.”

Kongre, yerel yönetimin ve eyalet hükümetinin kadınlara gebelik testi yaparak hakaret ettiğini iddia etti.

Eski Başbakan Kamal Nath’in Hintçe bir tweet’inin kaba bir çevirisi şöyleydi: “Başbakan’dan bu haberin doğru olup olmadığını öğrenmek istiyorum? Bu haber doğruysa, Madhya’nın kızlarına yapılan bu büyük hakaret kimin emriyle yapıldı? Pradeş mi Yoksulların ve kabile topluluklarının kızlarının Başbakan’ın gözünde itibarı mı yok? Adil ve üst düzey bir soruşturma yürütülmeli ve suçlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.Bu sadece bir hamilelik testi meselesi değil, tüm kadın ırkına karşı kötü niyetli bir tutumdur.”

Mukhyamantri Kanya Vivah/Nikah Yojana, Nisan 2006’da başlatıldı. Program kapsamında, eyalet hükümeti, ekonomik açıdan daha zayıf kesimlerden kadınların evlenmesi için mali yardım olarak 56.000 Rs sağlıyor.