Medya özgürlüğü: ‘Neredeyse tüm üye ülkelerde olumsuz bir eğilim görüyoruz’, diyor Věra Jourová

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Avrupa Komisyonu, üye ülkelerde medya çoğulculuğunu ve bağımsızlığını korumayı amaçlayan yeni bir kurallar dizisi olan bir Medya Özgürlüğü Yasası öneriyor.

Euronews gazetecisi Sandor Zsiros, Küresel Konuşma’nın bu sayısında, önerilen düzenleme ve AB’nin medya özgürlüğünü koruma planları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Avrupa Komisyonu’nun Değerler ve Şeffaflıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Věra Jourová ile konuşuyor.

Röportajın tamamı burada

“Yani Avrupa Parlamentosu’nun Strasbourg’daki binasındayız ve Avrupa Komisyonu yeni bir yasa öneriyor, Medya Özgürlüğü Yasası. Dolayısıyla medya özgürlüğü Avrupa Birliği’nin temel bir değeridir. Onu kurtarmak için neden ayrı yasalara ihtiyacımız var?”

Avrupa’da medyayı daha iyi korumak için yasal olarak bağlayıcı kurallara ihtiyacımız var, çünkü neredeyse tüm üye ülkelerde olumsuz bir eğilim görüyoruz. Medya üzerindeki siyasi baskılar ve ekonomik sıkıntılarla ilgili tüm Avrupa’yı kapsayan bir sorunumuz var. Kamu medya sektöründe çok fazla sorun görüyoruz. Medya sahipliği ve kamu parası için reklamcılık söz konusu olduğunda yeterli şeffaflık görmüyoruz. Biz de konuları yasal olarak bağlayıcı kurallar, tüzük ile ele almaya karar verdik ve şimdi müzakereler başlayacak.

Sizce medyada en sorunlu alanlar ve en sorunlu ülkeler hangileri?

En sorunlu alan, gazetecilerin işini yapma özgürlüğü için alanın daralmasını görmemizdir. Her şeyden önce, medyayı siyasi müdahalelere karşı korumak için daha fazlasını yapmalıyız. Bu yüzden elimizde devletin müdahale etmemesi gerektiğini söyleyen çok önemli bir yasa var. İkincisi, örneğin casus yazılım kullanımını veya gazetecileri kaynakları ifşa etmeye zorlamayı da içeren. Bazı ülkelerde medyaya yönelik bu tür müdahaleci saldırılar görüyoruz. Ayrıca, devlet medyası veya parti medyası değil, tüm üye ülkelerde kamu hizmeti medyasına sahip olmamız gerektiğine inanıyoruz. Üçüncüsü, medya ve çevrimiçi platformlar arasında hala bir denge kurmaya çalışmamız gerektiğini düşünüyorum, çünkü çevrimiçi platformlar çok fazla güç alıyor ve içeriği yönetiyorlar. Ve profesyonel gazeteciler tarafından üretilen içeriğin hayatta kalmasını, kaldırılmamasını veya bir şekilde dışarı atılmamasını istiyoruz.

Belirli bir ülkeden bahsetmediniz.

Evet. Bütün ülkelere sordunuz, evet. saklamayacağım. Bu evde de bana defalarca sorulduğunda hüsrana uğradım, Macaristan’daki medyaya nasıl yardım edeceksiniz? Bu, bizim görüşümüze göre, medyanın çoğulculuğuna aykırı olan, tek bir çatı altında çok yüksek bir medya mülkiyeti yoğunluğu oluşturan KESMA’dır. Ayrıca, KLUB radyosuna ve lisansla ilgili soruna tepki vermek zorunda kaldık. Evet, telekomünikasyon kurallarına dayalı ihlal [süreç] ile ele aldık. Ancak Polonya’da bazı medya kuruluşlarının vergilerini artırma planıyla veya TV 24’ün karşı karşıya olduğu sorunlarla karşılaştık. Ve sana söylemeliyim ki, yardım edemem ve yardım edemem demekten bıktım. Yine de yardım edemem. Çünkü medya tek pazardaki diğer aktörlerden daha güçlü bir korumaya sahip değil. Yani, örneğin çorap üreticilerinden çok medyadan daha fazlasına ihtiyacımız var. Çorap üreticilerine karşı değil ama medyaya özel bir görevimiz var. Demokrasiyi korumak için gereğini yapmak zorundadırlar. “

Yani mülkiyet konsantrasyonundan birkaç kez bahsettiniz. Avrupa Birliği rekabet hukukunu kullanmazken bu konuya nasıl dokunabilir?

Rekabet çözüm getirmekten uzaktı. Sevgili meslektaşım Margrethe Vestager ile birkaç kez danıştım ve eylem için kriterlerin çok yüksek olduğunu gördük. Ve medya pazarında rekabet için özel bir kurallar dizisi bulma ihtiyacının gerekli olduğu kanıtlandı. Dolayısıyla, yoğunlaşmanın çoğulculuğun azaltılabileceği anlamına gelip gelmediğine dair bir yargıda bulunmak veya değerlendirme yapmak için değerlendirilmesi gereken birkaç kriterle geliyoruz.

Peki ya casus yazılımları gazetecilere karşı kullanmaya ne dersiniz? Bunu birçok ülkede gördük. Ve bazı ülkelerde kanuni aslında. Peki gazetecileri casus yazılımların hedefi olmaktan nasıl kurtarırsınız?

Bu casus yazılımın özel kuruluşlar tarafından değil, devlet tarafından devlet tarafından kullanılabileceği iki nedenden veya iki durumdan açıkça bahsediyoruz: yalnızca haklı bir tehdit durumu olduğunda. Ulusal güvenlikle ilgili bazı sorunlar veya ciddi bir suçun soruşturulması. Her iki davanın da gerekçelendirilmesi ve mahkeme tarafından kutsanması gerekiyor çünkü hala Temel Haklar Şartı’na saygı duymamız gereken durumdayız.

Başkan von the Leyen’in konuşmasında bazı yabancı güçlerin, yabancı otokrasilerin Avrupa Birliği’ne içeriden Truva atlarıyla saldırdığını duyduk. Kim olduklarını biliyor musun?

“Oh, topraklarımızdaki Rus trollerinin kim olduğuna dair iyi bir haritamız var. Müttefikler kimler? Vekiller kimler? Bazen yararlı aptallar. Bunu ya para için ya da bazı ideolojik nedenlerle yapan bireysel insanlar. Ve ne? Yapabiliriz, insanları düşündüklerini açıkladıklarından veya görüşlerini paylaştıklarından susturamayız.Gerçekleri çarpıtmaya karşı mücadele etmeliyiz.Bu nedenle, dezenformasyon ve Rus propagandasına karşı önlemleri alırken, bazılarının bir kombinasyonuna sahibiz: örneğin ne olduğunu bildiğimiz bu kanalların teyit edilmesi veya şeytanlaştırılması, bu dezenformasyonun Avrupa’da yayılması… Enerji, ekonomi ve özellikle enerji sektöründe Rusya’nın baskısı altındayız, enerji demeye alışığız. Putin tarafından bize karşı bir silah olarak kullanılıyor ama sözler de bize karşı kullanılıyor ve bence saf olmamalıyız ve daha fazlasını yapmalıyız.”

Yukarıdaki oyuncuya tıklayarak röportajı izleyin.