Merhaba nasıl cevap verilir ?

Algur

Global Mod
Global Mod
Nasıl Cevap Verilir? – Bir Hikâyenin İçinden Doğan Forum Yazısı

Merhaba dostlar,

Hayat bazen bize hiç beklemediğimiz anlarda “cevap verme” üzerine dersler verir. İşte böyle bir anı sizlerle paylaşmak istiyorum. Belki hepiniz kendinizden bir şeyler bulacaksınız.

---

Bir Sohbetin Başlangıcı

Bir akşamüstü, küçük bir kafede dört kişilik bir masa etrafında toplanmıştık. Masada ben, yakın arkadaşım Deniz, onun çocukluk arkadaşı Ayşe ve iş arkadaşımız Murat vardı. Konu aslında çok basitti: Ayşe yeni işinde karşılaştığı bir durumu bizimle paylaşıyordu. Müdürü ona ani bir şekilde eleştiride bulunmuş, Ayşe ise ne cevap vereceğini bilemeden kalakalmıştı.

Ayşe, gözlerini bize dikerek sordu:

“Böyle anlarda insan nasıl cevap vermeli?”

O anda masadaki her birimizin yaklaşımı farklı oldu ve işte o farklılıklar aslında erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı, kadınların ise empatik ve ilişkisel yanlarını çok güzel ortaya koydu.

---

Murat’ın Stratejik Cevabı

Murat önce sakin bir şekilde geriye yaslandı, gözlerini kısıp düşündü.

“Bak Ayşe,” dedi, “öncelikle karşındaki kişinin eleştirisini analiz etmen lazım. Müdürün niyeti gerçekten seni geliştirmek mi, yoksa anlık bir öfke mi? Eğer geliştirmekse teşekkür et, kısa bir not al ve sonra daha iyi bir yöntemle çözümünü göster. Ama eğer öfkeyse, sakin kal ve konuyu uygun bir zamanda tekrar aç. Böylece kontrolü sen alırsın.”

Murat’ın yaklaşımı tamamen stratejik ve çözüm odaklıydı. Onun için mesele duygulardan çok sürecin yönetimi ve planlamasıydı. Dinleyen herkes onun sözlerinde mantık buluyordu ama aynı zamanda sözleri biraz soğuk geliyordu.

---

Deniz’in Empatik Desteği

Deniz ise hemen öne eğildi, gözlerinde yumuşak bir ifade vardı.

“Ayşe, eminim o anda çok zorlanmışsındır. Böyle anlarda en önemlisi kendini yalnız hissetmemen. Cevap verememiş olman seni zayıf yapmaz. İnsanız, bazen donakalıyoruz. Belki o anda ‘Bunu düşünmek için biraz zamana ihtiyacım var’ diyebilirdin. Bu da bir cevaptır ve seni hem güçlü hem de nazik gösterir.”

Deniz’in cümleleri, Ayşe’nin yüzünde bir tebessüm oluşturdu. Çünkü o, sadece akıl vermemişti; Ayşe’nin duygularını anlamış ve onun yanında olduğunu hissettirmişti. Bu yaklaşım ilişkisel ve empatiye dayalıydı.

---

Benim Ara Yolum

O an ikisini dinledikten sonra söz aldım.

“Belki de ikinizin dediği de doğru. Bazen strateji gerekir, bazen de empati. Belki en güzel cevap, karşındaki kişiye hem kendini ifade etme şansı verip hem de sınırlarını korumak olur. Mesela, ‘Söylediklerinizi dikkate alacağım, üzerinde düşünmek isterim’ demek hem stratejik bir geri çekilme hem de empatik bir karşılık olurdu.”

Ayşe başını salladı, “Evet, bu ikisini birleştirmek daha gerçekçi geliyor.” dedi.

---

Bir Karakterin İki Yönü

Aslında bu küçük sohbet bana şunu gösterdi: Erkekler çoğunlukla olaylara “nasıl çözerim?” gözüyle bakıyorlar. Onlar için cevap, bir hamle, bir strateji, bir yol haritasıdır. Kadınlar ise daha çok “karşımdaki nasıl hissediyor, ben nasıl hissediyorum?” diye düşünüyorlar. Onlar için cevap, bir bağ kurma, bir duyguyu paylaşma, ilişkileri koruma aracıdır.

Fakat gerçek hayat bize gösteriyor ki, cevap dediğimiz şey tek yönlü değildir. İhtiyaca göre bazen Murat’ın stratejik netliği, bazen Deniz’in şefkatli yaklaşımı, bazen de ikisinin birleşimi gerekir.

---

Forumdaki Dostlara Sorular

Bu hikâyeyi sizlerle paylaşmamın sebebi, hepimizin hayatında “Nasıl cevap verilir?” sorusuyla yüzleştiğimiz anların olması. Bir arkadaşımız kırıcı bir şey söylediğinde, işyerinde haksız bir eleştiri aldığımızda ya da aile içinde gerginlik çıktığında…

Siz olsaydınız Ayşe’nin yerinde nasıl davranırdınız?

Stratejik mi olurdunuz, empatik mi?

Yoksa ikisini birleştiren bir yol mu seçerdiniz?

---

Sonuç: Cevap Vermek Bir Sanattır

Hayatın içindeki küçük anlar, aslında büyük dersler barındırır. Cevap vermek, sadece ağzımızdan çıkan kelimeler değil; aynı zamanda ruhumuzun, aklımızın ve kalbimizin ortak bir resmidir. Erkeklerin çözüm odaklılığı, kadınların empatisi aslında birbirini tamamlayan iki güçtür.

Belki de en olgun cevap, her iki yaklaşımın dengeli bir şekilde buluştuğu noktada ortaya çıkar. Çünkü bazen stratejiyle korunduğumuz kadar, empatiyle de bağ kurarız. İşte bu nedenle cevap vermek yalnızca bir refleks değil; öğrenilmesi, hissedilmesi ve dengelenmesi gereken bir sanattır.

---

Söz Sizde

Benim küçük kafede yaşadığım bu anı, aslında hepimizin gündelik hayatında sıkça karşılaştığı bir durumu özetliyor. Şimdi sözü size bırakıyorum. Siz hangi taraftasınız? Mantığın mı, yoksa kalbin mi?

Belki de en doğrusu, cevap verirken hem aklın hem de kalbin sesini birlikte duyabilmek…

---