Osmanlı Padişahlarının bilinmeyen tarafları neler? Osmanlı Padişahlarının özellikleri neler? Osmanlı Padişahları kimler?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
IV. Mehmed vücudunun sağlamlığıyla meşhurdu. O denli ki bir av sırasında, 20 saat at üstünde kaldığı ve hiç yorulmadığı söylenir.

Yüz kadar kaleye hakim olan Orhan Gazi, vaktinin birçoklarını bu kaleleri dolaşarak geçirirdi. Bir seyyahın söylemiş olduğine nazaran hiç bir kentte bir aydan fazla durmazdı.

III.Murad’ın ağzından neredeyse hiç “Hayır” kelamı çıkmazdı her şeye ‘evet’ kederi.

Çağının en şık gibir dahanlerinden olan Yasal Sultan Süleyman, görünümüne ehemmiyet verirdi.

Mücevherlere olan ilgisi had safhadaydı. Babası üzere o da kuyumculuğa meraklıydı.

Geceleri sadece 3-4 saat uyuyan Yavuz Sultan Selim, öteki vaktinde ise bol ölçüde okuyup yazardı.

II. Abdülhamid silah kullanmakta pek becerikliydi. Nişan alarak ismini müellif, havaya attığı madalyaları kurşunla ortasından delerdi.

Fatih Sultan Mehmet’in en büyük tutkusu haritacılıktı.

Yemeklerini ise yalnız yemeyi severdi. Bir başına yemeyi seven padişahımız, bu adeti saraya birinci getiren kişi olarak da bilinir.

IV. Murad koşu halindeki bir atın üzerinden öbür bir cet atlayabilecek kadar âlâ bir biniciydi.

Tarihçi İbn-i Kemal, Osman’ın gençliğinde “yiğitler ortasına girdiğini” ve “vurmada tutmada ve durmada ve oturmada herkesi kendine uydurduğunu” belirtir ve kardeşlerden en küçüğü olmakla birlikte “şimşir (kılıç) ve önlemle cümlesindilk evvelce olduğunu” bildirir.

Satranç oynamaktan keyif alan I. Mahmud, Lale Zamanı’nın tesirinden midir bilinmez lale yetiştirmeye meraklıydı.

bununla birlikte tutkulu bir koleksiyoner olan Yavuz Sultan Selim’in kutsal emanetler koleksiyonu vardı. Topkapı Sarayı’ndaki çini koleksiyonunun epey kıymetli bir kısmının da padişaha ilişkin olduğu söyleniyor.

II. Bayezid gerçek bir bestekardı. Kaynaklarda beste yaptığından bahsedilen birinci padişahtır.

Musiki ve şiirden başka bir zevk alan II. Murad, bu niçinle sanatkarlara farklı bir kıymet vermişti.

Avcılığa olan merakının yanı sıra tam bir kitap kurduydu. Özel bir kütüphanesi olduğunu bildiğimiz birinci Osmanlı padişahıdır.

Çelebi Mehmed de avcılığa meraklıydı. Hakikaten Edirne’de bir av partisi sırasında yaban domuzu kovalarken attan düşüp vefat ettiğini biliyoruz.

Yıldırım Bayezid ise gerçek bir silahşördü. O denli ki tarihçiler, onun silah kullanmaktaki yeteneğini ve cet binmekteki ustalığını anlata anlata bitiremiyor.

III. Osman yumuşak bir karaktere sahip bulunmasına rağmen, çabuk kızar ve hudutlu hareket ederdi.

Sultan Vahdettin ise güvercinlere hayli meraklıydı.

Para basma işine pek meraklı olan III. Mustafa ise gerçek bir sikkezendi.

Talihe ziyadesiyle inanan III. Mustafa, bu niçinle astrolojiyle de ilgilendi.

OSMANLI PADİŞAHLARININ DÜNYAYI TİTRETEN SÖZLERİ

Osmanlı Padişahlarının pek epeyce farklı mevzuda yetenekleri olduğu aşikar olmakla bir arada hepsinin ortak özelliklerinden biri tam yerinde sözleridir.

1. Yavuz Sultan Selim

”Devletleri yıkan tüm yanılgının altında, birçok gururun gafleti yatar.”

2. II.Abdülhamit

”Tɑrih değil, hɑtɑlɑr tekerrür ediyor”

3. 2.Mahmut

”Kılıç kınından çıkmadıkça it sürüsü dağılmaz.”

4. Yıldırım Bayezid

”Yeniliceğinden korkan ebediyen yenilir.”

5. Fatih Sultan Mehmet

”Yapmak istediğimi sakalımın bir teli bilseydi sakalımın o telini çabucak koparır yakardım.”

6. 2.Abdülhamit

”Hak arayan var ise hakkını verin.Baş kaldıran var ise başını kesin.”

7. Fatih Sultan Mehmet

”Ey Konstantiniyye; Ya sen beni alırsın ya ben seni alırım.”

8. Fatih Sultan Mehmet (Bizans elçisine)

”İmparatorunuza söyleyin şimdiki Osmanlı padişahı evvelkilere benzemez.Bizim gücümüzün ulaştığı yerlere sizin imparatorluğunuzun hayalleri bile ulaşamaz.”

9. Yavuz Sultan Selim

”Bu dünya 1 padişah için büyük, 2 padişah için küçüktür.”

10. Fatih Sultan Mehmet

”Baba şayet padişah sizseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz yok şayet padişah ben isem size emrediyorum geliniz ve ordunun başına geçiniz.”

11. 2.Abdülhamit

Filistin’in kendilerine satılması karşılığında Osmanlı’nın bütün borçlarını tasfiye etmeyi taahhüt eden Musevilerin başkanı Theodore Herzl’a;

”Kılıçla alınan vatan parayla satılmaz.”

12. Yasal Sultan Süleyman

”Bugün para alan yarın buyruk alır.”

13. Yasal Sultan Süleyman(Fransuva’nın yardım talebine karşı yazdığı mektubun girişi)

Ben ki, Sultanlar sultanı, hakanlar hakanı hükümdarlara taç veren Allah’ın yeryüzündeki gölgesi, Akdeniz’in ve Karadeniz’in ve Rumeli’nin ve Anadolu’nun ve Karaman’ın ve Rum’un ve Dulkadir Vilayeti’nin ve Azerbaycan’ın Acem’in ve Şam’ın ve Halep’in ve Mısır’ın ve Mekke’nin ve Medine’nin ve Kudüs’ün ve Diyarbekir’in ve Kürdistan’ın ve bütün Arap diyarının ve Yemen’in ve daha kaç memleketlerin ki, aziz atalarımızın ezici kuvvetleriyle fethettikleri ve benim dâhi ateş saçan zafer kılıcımla fetheylediğim birçok diyarın sultanı ve padişahı Sultan Bayezıd Hân’ın torunu, Sultan Selim Hân’ın oğlu, Sultan Süleyman Hân’ım.

Sen ki Fransa vilayetinin kralıı Fransuva’sın.