'Sahte haber' sosyal ağların en büyük kanseri

Leila

Global Mod
Global Mod
Bugün panorama çok farklı. Sosyal medyanın hızlılığı ve kolay erişimi sayesinde, cihazı olan herkes “haber” yayınlayabilir ama okuduklarımızın doğru olup olmadığını nasıl bileceğiz?

Her gün Facebook, X, WhatsApp ve diğer platformlar aracılığıyla bize ulaşan yoğun bir bilgi bombardımanının “kurbanıyız”. Birçoğumuz, sorumsuzca söylemeliyim ki, bu gönderileri iki kez düşünmeden paylaşıyoruz. Ancak nadiren (en azından) şunu düşünürüz: Bunu kim yazdı? Kaynak nedir? Veya bu kişiye neden inanmalıyım?

En büyük sorun, o ekranın arkasında kimin olduğunu bilmememizdir. İyi niyetli biri olabilir evet, ama aynı zamanda gizli ve karanlık çıkarları olan, bilgileri manipüle eden ve bizi bu yalanlara inandıran bir kişi veya grup da olabilir. öyle mi sahte haber -şimdiki adıyla- sandığımızdan daha tehlikeli olabilir, çünkü gerçeği çarpıtır ve aldatmaya dayalı kararlar almamıza neden olurlar.

Çok endişe verici olduğunu düşündüğüm bir şey de, çoğu zaman bu yayınlara güveniyoruz çünkü bunlar yakın bir temastan, bir arkadaştan, bir aile üyesinden veya bir iş arkadaşından geliyor. Tanıdığımız biri bunu paylaştıysa bunun doğru olması gerektiğine inanıyoruz. Dikkatli olun! Bu her zaman böyle değildir. Çoğu durumda, körü körüne güvendiğiniz o kişi, yeniden yayınlamak sahte bir haber verdiğini ve doğrulama zahmetine bile girmediğini ifade etti. Ve evet, bununla sorumluluğun yanlış bilgiyi yayınlayanlarda değil, onu yaratan, paylaşan ve viral hale getirenlerde olmasını sağlıyorum.

Bugün okuduklarımız ve paylaştıklarımız konusunda her zamankinden daha eleştirel ve dikkatli olmalıyız. İnternette dolaşan her şey doğru değildir ve yazan herkes bunu hakikat bayrağı altında veya iyi niyetle yapmaz. Kullanıcılar olarak ısrar ediyorum ki, yalan olabilecek bir şeyi varsaymadan önce biraz daha araştırmak bizim sorumluluğumuzdur. Bunu yapmazsak sorunun bir parçası oluruz.

Sosyal ağları kullanmayı bırakmamızı önermiyorum ancak bunları sorumlu ve dikkatli kullanmamızı öneriyorum. Her ekranın arkasında çarpık çıkarları olan birilerinin olabileceğini unutmayın. Herhangi bir haberi paylaşmadan önce kendinize şunu sorun: Bu mantıklı mı? ve bu bilgi nereden geliyor? Ancak bu şekilde tuzaklara düşmekten kurtulabiliriz. sahte haber arkadaşlarımıza, ailemize ve topluma zarar veririz.

Peki neden hala bu konuyu her gün duyuyoruz? Hala bunun tuzağına mı düşüyoruz?