Şiddet Olmasaydı, Manipur Sosyal Görevlisi Jamkhojang Misao Ayrı Yönetime İlişkin YouTube Videosu Viral

Leila

Global Mod
Global Mod
Jamkhojang Misao, Manipur'un Kangpokpi merkezli InSIDE-Kuzey Doğu'nun kurucu müdürü

Imphal/Yeni Delhi:

Manipur'da kar amacı gütmeyen çalışması, silahlı şiddetten etkilenen sınır eyaletindeki gençlere ve kadınlara yardım etme konusunda bir başarı öyküsü olarak ilan edilen bir sosyal hizmet uzmanı, hakkında konuştuğunun duyulduğu bir YouTube röportajındaki yorumları nedeniyle büyük bir tartışmayla karşılaştı. ayrı bir yönetim talebini “canlı” tutmak için “Manipur krizini tırmandırma ihtiyacı”.

Güçlendirme için Entegre Sosyal ve Kurumsal Gelişim'in (InSIDE-Kuzey Doğu) kurucu direktörü Jamkhojang Misao (diğer adıyla Misao Hejang Hangmi, diğer adıyla Hejang Misao), 'Nampi Media Jampilal' YouTube kanalındaki bir röportajda, ayrı bir ülke için mücadelenin Bu, atalarının zamanından beri devam ediyor ve çok sayıda farklı talepleri olan çok sayıda isyancı hizip olmasına rağmen, hepsi sonunda tek bir konu üzerinde anlaşmaya vardı; ayrı ayrı. yönetim.

“Ancak artık ayrı yönetim hareketi azaldı. Artık bu şansımız olmayacak, bir daha da böyle bir fırsat gelmeyecek. Bu anı daha da kaotik bir durum yaratmak için kullanmalıyız ki, bizi gören herkes bize anlatsın. Misao, Manipur'un bazı dağlık bölgelerinde baskın olan, Meitei topluluğu ile toplu olarak Kuki olarak bilinen bir düzineden fazla farklı kabile arasındaki Manipur etnik şiddetine atıfta bulunarak, “Asla birlikte yaşayamayız” dedi.

Haberler için Kuki kabilelerinden üç kaynak tarafından tercüme edilen ve doğrulanan röportajda kendi lehçesinde konuştu.

“Manipur şiddetinden sonra silahlı gruplar tek bir talep üzerine bir araya geldi. Bu Allah'ın işi. Ancak Meiteiler bize ayrı bir yönetim vermek istemiyor. SoO grupları ayrıca Manipur'un toprak bütünlüğünün bozulmayacağının da imzasını attı. “Fakat Tanrı'nın planı Kukilere bir ulus vermek gibi görünüyor ve bunun orada olduğunu hissediyorum. Şiddet olmasaydı, ayrı bir yönetim talep etme şansımız olmazdı.” diyen Bay Misao, Şubat ayında sona eren tartışmalı operasyonların askıya alınması (SoO) anlaşmasını imzalayan yaklaşık iki düzine Kuki-Zo militan grubuna atıfta bulundu. Bu yıl SoO anlaşmasının maddelerinden biri Manipur'un toprak bütünlüğüne dokunulmayacağını söylüyor.

InSIDE-North East'in internet sitesinde yer alan telefon numaralarına yapılan aramalar ise yanıtsız kaldı.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri

Kendisi, Ocak 2020'de eski Başkan Ram Nath Kovind ile görüşmek üzere sosyal hizmet sektöründen seçilen bir grup insan arasında yer aldı. Diğer birçok projenin yanı sıra, kar amacı gütmeyen kuruluşun yardımcı olduğunu söylediği InSIDE-North East'in 'Gun2Pen' programını vurguladı. 5.000'den fazla genç doğru yolu buluyor.

“Bu tamamen Tanrı'nın işi… Bu, Tanrı'nın bizim için bir planı olduğunu gösteriyor. Tampon bölge ayrılığın kanıtıdır. Tüm bu kazanımlara ve Tanrı'nın yardımına rağmen, görünen o ki bu fırsatı değerlendiremiyoruz. Meiteiler başlattı” 2003 yılında Planlanmış Kabileler listesine eklenen Herhangi Kuki Kabilesi'ne (AKT) mensup olan Bay Misao, “Evlerimizi yaktılar, insanlarımızı öldürdüler, kadınları çıplak gezdirdiler” dedi.

“Eğer durumu onlar yarattıysa, bunu nasıl daha da tırmandırırız, canlı tutarız, o zaman talebimiz ciddi olarak ele alınır mı? Artık ayrı yönetim talebinin ivmesi yavaş yavaş ölüyor. Meclis'teki Başbakan bile normalliğin başladığını söylüyor. “Manipur'a gelin. Okullar çalışıyor, piyasalar çalışıyor, devlet daireleri de çalışıyor, bize ayrı yönetim verecek olanlar kendileri normalliğin geri döndüğünü söylüyor.” dedi Bay Misao röportajda.

“Hükümetin normale döndüğü yönündeki iddiasını kabul etmesek bile Yeni Delhi zaten normallik ilan etti. Peki normalliğin olduğu bir yerde bizim sorunlarımızı kim ele alacak? Hükümet parlamentoda olduğunda Misao, “Normallik olduğunu söylüyorsak, normalliğin olmadığına dair kanıt göstermek için bir şeyler yapmamız gerekiyor” dedi.

Merkezi hükümetin kar amacı gütmeyen kuruluş (NPO) veri tabanı 'Darpan' hakkındaki bilgiler, Bay Misao'nun Manipur'un Kangpokpi bölgesinde Şubat 2013'te Güçlendirme için Entegre Sosyal ve Kurumsal Gelişim'e kaydolduğunu gösteriyor.

Kamuya açık veritabanı, NPO'ların benzersiz kimlik numaralarını içerir. Bir NPO'nun devlet dairelerinden ve bakanlıklardan fon almak istemesi durumunda bu benzersiz kimlik numarası zorunludur. Bay Misao'nun NPO'suna, devlet daireleri ve bakanlıklardan hibe başvurusunda bulunmak için kullanabileceği benzersiz bir kimlik numarası (MN/2017/0177675) tahsis edildi.

“Bu durumdan yararlanamamak üzücü. İster silahlı gruplar, ister sivil toplum grupları, ister bireyler olsun, içimize dönüp bakmamız, duruma yeniden bakmamız gerekiyor. Henüz tam bir normalleşme yok. Orayı dünya bilmeli. “Çözüm olmadan Manipur'da barış olmayacak. Dünya ve Hindistan liderlerinin görmesi için bir şeyler yapmalıyız ki Manipur'un barış için bir çözüme ihtiyacı olduğunu bilsinler.” Kangpokpi bölgesinden sosyal hizmet görevlisi dedi.

Ayrı bir yönetim talep etme kararının zayıflamasından liderleri sorumlu tuttu.

“… Tanrı bize yolu göstermişse, liderlerin halkı ileriye yönlendirmesi gerekirdi… Nagaland'da C Singson adında bir adam vardı, Naga görüşmeleri sırasında Bangkok'taki Hintli muhataba Kuki meselesinin neden olduğunu sormuştu. hiç gündeme gelmedi mi?

“Hintli muhatap, Kukilerin hiçbir zaman bir sorun olmadığını ve onlar hakkında tartışılacak bir şey olmadığını söyledi. Ancak Meiteilerin, gerçekte hiçbir şikayeti olmayan Kukilere karşı eylemleri, Hindistan hükümetini zora sokan bir durum yarattı. Kuki'lerin bir sorunu olduğunu fark edin.

“Artık sadece Hindistan hükümeti değil, tüm dünya Kuki sorununu kabul etti. Bu sorunun daha da büyütülmesi gerekiyor. Eğer bu sorun tırmandırılmazsa, o zaman bizim öne sürdüğümüz talep siyasi açıdan güçlü ve makul değil. Meiteis bizi politik olarak güçlü kıldı ama bugün bunu nasıl ileriye götüreceğimizi bilmiyoruz” dedi Bay Misao.

Meitei'nin hakim olduğu vadiyi çevreleyen tepelerde Kuki kabilelerine ait birçok köy bulunmaktadır. Meiteiler ve Kuki kabileleri arasındaki çatışmalarda 250'den fazla kişi öldü ve yaklaşık 50.000 kişi ülke içinde yerinden edildi.

Genel kategori Meiteler, Planlanmış Kabileler kategorisine dahil edilmek istiyor.

Komşu Myanmar'ın Chin Eyaleti ve Mizoram'daki insanlarla etnik bağları paylaşan Kukiler, ayrımcılığı ve Meiteilerle kaynak ve gücün eşitsiz paylaşılmasını öne sürerek Manipur'dan ayrı bir yönetim kurulmasını istiyor.