Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova’da kaynayan etnik gerilimlerin ortasında barışı sağlama sözü verdi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic barışı koruma sözü verdi, ancak ordusunun komşu Kosova’da yaşayan azınlık Sırpları korumaya hazır olduğunu iddia etti.

Sırbistan’ın ulusal televizyon kanalı RTS ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Vucic, “vatanımızı korumak için belirli önlemler aldık” dedi.

“Ben emir verdim, Milli Güvenlik Kurulu kabul etti. Asker ve polislerimizle gurur duyuyorum. Onlar emir almadan önce… Milyonlarca kez barışı korumaya çalışacağız” dedi.

Kuzey Kosova’da, Kosova’nın başkenti Priştine’deki yetkililer ile etnik Sırplar arasındaki gerilim yüksek olmaya devam ediyor.

Görünürde eski bir Kosovalı Sırp polis memurunun Cumartesi günü tutuklanmasının ardından yollar Sırp protestocular tarafından ağır taşıtlar ve kamyonlarla kapatıldı.

Söz konusu polis memuru, Priştine’nin Sırpların bağımsızlığa giden 1998-99 Kosova Savaşı öncesine ait Sırp plakalarını hurdaya çıkarmasını gerektireceğini açıklamasının ardından Kasım ayında Sırpların toplu halde polis teşkilatından istifasının bir parçasıydı.

Ayrıca, Sırp protestocuların kuzey Kosova’da devriye gezmekle görevli bir AB misyonu olan EULEX’in zırhlı aracına ses bombası attığı bir olay da yaşandı. Kimse yaralanmadı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti protestocuları “suç çeteleri” olarak nitelendirdi ve NATO liderliğindeki barış gücü Kosova Gücü’nden (KFOR) barikatları kaldırmasını istedi.

Kurti ayrıca Sırbistan’ı ikili ilişkileri normalleştirme konulu AB arabuluculuğundaki diyaloğu sabote etmeye çalışmakla ve Sırbistan’ın müttefikleri Rusya ve Çin’den destek isteyebileceği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne götürmekle suçladı.

Vuciç, orada taciz edildiklerini iddia ederek NATO liderliğindeki kuvvetten Kosova’nın Sırp nüfuslu kuzeyine 1000 Sırp askerinin konuşlandırılmasına izin vermesini isteyeceğini söyledi. 20 yıllık barış anlaşmasına aykırı olacağı için reddedileceği kesin olan bir talep.

AB ve ABD yetkililerinin onları yatıştırma girişimlerine rağmen, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan ettiğinden beri Kosova’da tansiyon yüksek.

Sırbistan, Kosova’nın devletini tanımayı reddediyor.

Görüntüyü yukarıdaki oynatıcıdan izleyin.