Tashkent International Sinema Şenlik: Orta Asya sinemasının en iyilerini sergiliyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Orta Asya sinemasının en iyileri geçen yıl uzun bir aradan sonra geri döndükten sonra bu yıl da onlarca ülkeden 300’e yakın sanatçı ve konuğuyla Taşkent International Sinema Şenlik’te kırmızı halıda boy gösterdi.

Özbekistan, film endüstrisi söz konusu olduğunda haritada ilk bakılan yer olmayabilir. Ancak, iş dünyasındakiler için ülke giderek sinematik bir yetenek yuvası haline geliyor.

“Bu çok ünlü bir festival – İpek Yolu’nun İncisi. Böyle bir yerde olmayı seviyorum çünkü bence buralar keşfedilmemiş hikayeleri bulabileceğiniz yerler, biliyorsunuz ki çok fazla maruz kalmadık. harika bir enerjisi var” diyor jüri başkanı ve film yapımcısı Gabrielle Kelly.

Festivalin en eşsiz olaylarından biri Grand Prix. Özellikle acemi film yapımcılarını hedefleyen yarışmacı kısa filmlerin tümü, sadece beş gün içinde Özbekistan’da çekildi.

Bu yılın en büyük ödülü, sinema filmiyle tanınan Özbek yönetmen, oyuncu ve yazar Timur Murodov’a gitti. kasetTek başına yaşayan ve modern hayata uyum sağlamak zorunda kalan yaşlı bir adamın hikayesini anlatıyor.

Özbekistan’ın sinemanın geleceği

Genç yaratıcı yeteneklerin bu teşviki tüm şenlik boyunca devam ediyordu.

Biri Fransız sinema yönetmeni Luc Besson’a ait olmak üzere, birkaç gün boyunca 60 masterclass ile festivalin amacı, sunulan deneyim ve bilgi birikimini en üst düzeye çıkarmaktır.

Şenlik’in sinema yapımcısı ve yönetmeni Firdavs Abdukhaliko, “Gençler için eğitim programları için büyük bir platform oluşturuyoruz. Dünyanın dört bir yanından buraya gelen tüm misafirlerimizden ders vermelerini, seminerler, ustalık sınıfları vermelerini istiyoruz” diyor. Özbekistan’ın yarının filmlerini üreten genç sinemacılar olduğu için bu önemli.”

Başka bir yerde ünlü Rus-Kazak yönetmen Timur Bekmambetov’un son animasyon projesi, hoca, sergileniyordu.

2024’te vizyona girecek olan film, sessiz bir hayat hayal eden ancak kendini folklorik karakter Hoca Nasreddin’in maceralarına kapılmış bulan bir eşeğin hikayesi.

Bekmambetov, ülkenin sinema dünyasında doğru yolda olduğunu söylüyor.

“Özbekistan tarihsel olarak Çin’den Avrupa’ya, İran’dan Rusya’ya ve Özbek halkını ağırlamak için özel yetenekleri olan bir kavşak noktasıdır. Sinemanın insanları birleştirmek, kültürleri birleştirmek gibi önemli bir misyonu vardır ve günümüz dünyasında gerçekten önemlidir.”

hocaşenlik’in hayata geçirmesine yardımcı olduğu yaklaşık 30 bölgesel ortak yapımdan sadece biri.

Tashkent International Sinema Şenlik, hem Özbekistan’ın hem de daha geniş bölgenin gelişen sinema endüstrisini adım adım canlandırmayı hedefliyor.

Yukarıdaki oynatıcıda görüntü raporunu izleyin.