'Tek Gözüm Açık Uyuyorum': LA Sakinleri Yanan Bir Şehirdeki Yaşamı Anlatıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Los Angeles'ta Pasadena ve Altadena'da yangının kapladığı evlerin önünden geçerken tuhaf bir duyguya kapıldım. Sanki daha önce orada bulunmuşum gibi bir his. Ama yapmadığımı biliyordum.

Tuğla baca sütunları ve hiçbir yere varmayan kemerler bana neyi hatırlattı? Kalıntılar. İşte buydu. Seyahatlerimde ya da kartpostallarda gördüğüm harabeler. Bir zamanlar bir çağ olan şey artık solan bir siluete dönüştü.

Pasadena ve Altadena'nın ıssız sokaklarında tek başıma yürüdüğüm yerleşim bölgelerinde çıkan yangınlar, önceki gün itibarıyla insanların evlerini sonsuza kadar yakmıştı. Onların dünyası olan küçük medeniyetleri bitmişti. Şiddetli yangınların acımasız keyfiliği öyleydi ki, diğerleri kömürleşmiş bir hiçliğe, kemerlere ve baca sütunlarına, bir şömineye, bir arabanın dış kabuğuna dönerken, yan taraftaki veya sonraki bloktaki rastgele bir ev hala sağlam dururken olabiliyordu. Hayatta kalanın ne olduğu söylenemez. Tüm odalar yok olacak, kitaplar, mobilyalar, mutfak dolapları, tabaklar, giysiler, kanepeler, masalar, perdeler, duvarlar, çatılar hiçbir iz bırakmadan yok olacak. Belki bir küvet kalırdı.

'Bütün Camiamız'

Yangında kaybedilen hayatların yeniden inşa edilmesi süreci yıllar alabiliyor. Yıllar geçtikçe yangın sigortasının az bulunması veya engellenmesi nedeniyle birçoğunun mali güvencesi yok. Yıllardır yaşadıkları mahalle topluluğunu yeniden inşa etmek isteyenler. Ancak Palisades'ten Kristin gibi bazıları için mahalle kalmadı.

Son 15 yılını Palisades'te çocuklarını büyüterek geçiren Kristin, tatilden eve geldiğinde evinin ve tüm topluluğun fiziksel varlığının gittiğini öğrendi. Göğsünü tutarak “Tüm aile albümlerimi ve duygusal şeyleri kaybettim” diyor. “Tıpkı babamın bana verdiği saat gibi. Bavulumda sadece tatile giderken yanıma aldığım eşyalar var. Ama bu sadece biz değiliz. Bu bizim tüm topluluğumuzdur. “Gerçi ailemin bir arada olmasına minnettarım” diyor ve bana bir zamanlar kilise, bakkal ve okul olan düzleştirilmiş arazinin resimlerini gösteriyor. “Toplumum adına üzüntü duyuyorum”

Yangın ve trajedi insanları birbirine yakınlaştırır. İnsanların daha önce yapmadıkları halde birbirleriyle konuşmasını sağlar. Birbirlerini oldukları gibi görmelerini ve bir dereceye kadar birbirlerine daha fazla güvenmelerini sağlar. O sabahın erken saatlerinde, pek çok yol kapalıyken, şehir merkezindeki otelimden yangın alanlarına nasıl ulaşacağım hakkında hiçbir fikrim yoktu. Otelin kapıcısı Ermeni Amerikalı taksi şoförüme bir rota önerdi, o da daha sonra Pasadena'daki arkadaşını arayarak tam olarak hangi yolları kullanacağını sordu. Görevli bir polis memuru, anlatacak bir hikayem olduğunu söylediğimde bana inandı ve kişisel arabası olan başka bir muhabirden beni bırakmasını istedim.

Belirsizlikle Yaşamak

Beni hiç tanımayan muhabir isteyerek beni arabayla gezdirdi ve ardından bana maske ikram etti. Delhi'nin kış havası bu zehirli dumanların üzerinde bir parça bile değildi. Böyle zamanlarda yabancılar bile birbirlerine yardım etmek için bir araya gelirler. Bu sancının üstesinden gelmek için altyapı olmasa bile topluluk ruhuna ihtiyaç var.

Hala tamamen yanmış bir evi koruyan, parlak beyaz bir çitin üzerinde çiçek açan parlak beyaz gül çalılarının yanından geçiyorum. Gerçeküstü bir manzara. Ancak yıkım beni, bu felaketin sadece evlerini kaybedenler üzerinde değil, aynı zamanda belirsizlikle yaşayanlar üzerinde de yarattığı duygusal etkiyi merak etmeye yöneltiyor; bu hafta daha fazla rüzgar beklendiğini bilerek, bu hafta onların da harekete geçme zamanının gelebileceğini biliyorlar. ayrılmak.

Los Angeles'ın ünlü animasyon endüstrisinde çalışan Lee Roy Lahey, “Tek gözüm açık uyuyorum” diyor. Lee Roy, animasyon sektöründeki birçok orta sınıf çalışanın, Altadena ve Pasadena'yı yerle bir eden Eaton yangınından kötü şekilde etkilendiğini söylüyor. Ünlülerin evleri haber olurken, eğlence sektöründeki pek çok kişi de bundan kötü etkilendi.

Bölge sakinleri, çocukları için bir nebze normallik durumunu korumaya çalışırken, sürekli bir teyakkuz ve istihbarat toplama durumunda uzaklaştırıldı. “Çocukların önünde felaket tellallığı yapılamayacağını biliyoruz. Ancak çok beklersek ve bir şey olursa, dışarı çıkmaya çalışmak gerçekten büyük bir sorun olacak.”

Bunlar, evlerini terk etmek zorunda kalmamış genç ailelerin günlük olarak karşılaştıkları müzakerelerdir. Ama umut var. Bir topluluk GoFundMe sayfasında animasyon endüstrisinden birbirlerini destekleyen arkadaşlar bulunur. İsimleri çocuklarımın en sevdiği çizgi filmlerden bazılarının jeneriğinde bulunan storyboard sanatçıları, VFX mühendisleri, illüstratörler evlerini tamamen kaybettiler ve yeniden inşa edecek hiçbir şeyleri kalmadı. Ancak her ailenin hayatlarına yeniden başlamalarına yardımcı olmak için bir miktar fon topladığı görülüyor. Ve tevazu ve şükranla doludurlar.

Minnettarlık bir hayatta kalma mekanizması mıdır? İçimdeki alaycı bazen merak ediyor. Yoksa bu durumda, hayatın büyük öğretmeni olan kaybın ortaya çıkardığı, kişinin insanlığının anında seviyelenmesi mi?

(Amrita Gandhi bir televizyon sunucusu, yazar ve yapımcıdır)

Yasal Uyarı: Bunlar yazarın kişisel görüşleridir