Ukrayna savaşı: Hayatta kalanlar özel raporda Rus ordusunun vahşetini anlatıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Ukrayna’daki savaşın ilk iki haftasına tanık olduktan bir ay sonra kameramanımız Thierry Winn ile çok farklı bir atmosfer bulmak için Kiev bölgesine geri döndüm.

Sadece iki hafta önce Rus birliklerinin bölgeden çekilmesinin ardından Ukrayna başkentinde hayat yavaş yavaş devam ediyordu. Sokaklarda yürüyen insanların görüntüsünü yeniden biliyordum ve Meydan Meydanı’nda açan parlak lale yatağı, şehrin kenar mahallelerinde beni bekleyenlerle tam bir tezat oluşturacaktı.

Bölgedeki iddia edilen savaş suçlarını belgelemek için geri dönmüştüm. Yıkımın ölçeği şaşırtıcıydı. Bir zamanlar barışçıl banliyöler ve köyler olan yerler, arkasında haftalarca dehşet yaşayanların açık yaralarının yattığı bir harabe yığınına dönüşmüştü.

Rus saldırısına karşı Ukrayna direnişinin sembolü olan harap Irpin kasabasında Sasha ile tanıştım. Irpin, başkentin kapılarında bulunuyor ve Sasha, mahallesinde yaşadığı kabusta bana yol gösterdi ve birkaç sakinin yargısız infazını anlattı. Arkadaşı Sania’nın bir Rus askeri tarafından başından vurulmasına tanık olduğu yeri bana gösterdiğinde gözlerini bir gölge kapladı. O gün Sania’nın doğum günü olacaktı.

Sacha, Rus kuvvetleri Irpin’i işgal ettikten sonra hala hayatta olmasının bir mucize olduğunu söylüyor.

Hikâyelerini dünyanın bilmesini isteyenlerin anlatıları, ben anlatılmaz olana doğru yolculuğumu takip ettikçe daha da uğursuz bir hal aldı. Kiev’in eteklerinde en çok bombalanan kasabalardan biri olan Borodyanka’da, çöken binaların altında ezilen ceset arama çalışmaları devam ediyor.

“Çocuklar vardı, büyükanneler her yerdeydiler” diye kükredi Sasha, altından cesetlerin çıkarıldığı enkazı bana göstererek. Şehrin başka bir yerinde, işgal sırasında bahçelere ve bahçelere geçici olarak gömülen sivillerin cenazelerinin çok sayıda mezardan çıkarılmasına tanık oldum. “Bak ne kadar yakışıklıydı!” diye bağırdı Nadiya, bedeni tanınmaz halde ayaklarımızın dibinde yatan 34 yaşındaki oğlu Constantin’in bir resmini göstererek. Oğlunun yüzünün dayanılmaz görüntüsü karşısında gözyaşları aktı, ağzı acıyla buruştu.

‘Onlar canavar! Bu bir ordu değil!’

Yol kenarlarına yığılmış yanmış araçların kalıntıları ve leşleri arasında ilerlerken, bir aydır işgal altındaki Andriivka köyünde durduk. Ana cadde, Rus silahlarının kalıntıları, parçalayıcı bombalardan çiviler ve bazıları hala patlamamış olan mermi başlarıyla doluydu. Orada, sokakta vurulan oğlu için yas tutan, tatlı dilli bir çiftçi olan Mykola ile konuştum. “Telefonundan Rus tank sütununun konumu hakkında bilgi aktardığını söylediler” diye içini çekti. “Onlar canavar! Ordu değil! Bir ordu çocuklara ve büyükannelere saldırmaz ama saldırırlar!” diyerek, öfke ve kinle kaşlarını çatarak ekledi: “Onlar çocuklardı, 18 yaşındaydılar. Bazıları ağlayarak buraya gelmek istemediklerini, mecbur kaldıklarını ve sadece iki gün eğitim aldıklarını söylediler!”

Ukrayna’daki ölülerin çoğu, Nadiya’nın oğlu Constantin gibi, şimdi geçici mezarlara gömüldükten sonra mezardan çıkarılıyor.

Kilometrelerce vahşet hikayeleri gelmeye devam etti. Makariv’de başka bir mezardan çıkarma işlemine çağrıldık: arabalarında yanan bir ailenin kalıntıları. Konvoyları yeşil bir koridordan şehir dışına çıkarken ateş altına girmişlerdi. Olayı seyreden bir adam bizi bir kenara çekti. Yakınlarda yaşayan ve bir Rus askeri tarafından tecavüze uğrayan bir kadınla tanışmamı istedi. Evde değildi. Onun boş bahçesinde dururken, olanlarla ilgili basit düşünce, omurgamdan aşağı titremelere neden oldu.

Olesia’nın işte olduğu söylendikten sonra onu yerel hastanede bulduk. Bana hikayesini anlatmak için gücünü topladı, böylece dünya bilsin. Sahneyi anlatırken sesi boğuldu, kocasının yaşadığı iki günlük ıstırabı hatırladığında gözyaşlarını serbest bıraktı – onu savunmaya çalışırken vuruldu. Evin önünden geçen Rus istihbarat güçleri sonunda onu işkencecisinden kurtardı. “Kurtuluştan sonra bana bunu yapanların başka bir kadını yakaladığını öğrendim; tecavüz edip boğazını kestiler. Rus istihbarat görevlileri olmasaydı, hayatta olmazdım” diye bir fısıltı ile sözlerini tamamladı.

Nadir bir tanıklık. Bir avukat olan Larisa, travma ve korkunun çok az tecavüz kurbanının tanıklık etmeye istekli olduğunu söyledi. Rus askerleri tarafından tecavüze uğrayan birkaç kurbana yardım ediyor. Ancak, birkaç gün içinde gerçekleştirilen ve çoğu zaman işkence içeren toplu tecavüz vakaları giderek artıyor. Müvekkillerinden bir anne ve kızı, günlerce birbirlerinin gözleri önünde tecavüze uğradı. Saldırganlar tarafından elleri kırıldı, bu da kendilerini savunmalarını veya kaçmalarını imkansız hale getirdi. Larisa, bunun tecavüzün bir savaş silahı olarak kullanıldığına dair birçok vakadan ve kanıttan biri olduğu konusunda ısrar ediyor.

‘Bizi hayatın kendisinden kurtardılar’

Bu Olga’yı sonsuza kadar rahatsız edecek bir savaş. Şimdi Bucha’daki evinde kederiyle yalnız yaşayan şehir, Kiev bölgesinde işlenen en kötü vahşetlerden bazılarıyla ünlendi. Yavaş ve kararlı bir sesle, soluk mavi gözleri, dehşetin sonsuz derinliği gibi görünen bir şeye bakarken, sakince, işgal sırasında en son bir gıda dağıtım merkezinden çıkarken görülen kocasının 10 gün sonra bir morgda nasıl bulunduğunu açıkladı. . “Kafatasını kırdılar, kemiklerini kırdılar, birden fazla kırığı vardı”. Anılarını açan Olga, silah sesleri ve patlamaların kükremesini, Rus tanklarının ürkütücü alayını, terörü anlatarak devam etti. “Öldürdüler, işkence yaptılar, çok korkunç şeyler yaptılar!” Olga bağırdı, yüzünü ellerinin arasına alarak. Söylemeden önce, yavaşça ve cesurca tekrar kameraya bakarak: “Bizi kurtarmaya geldiklerini söylediler, ama kimden ve neyden? Bizi hayatın kendisinden kurtardılar. Her gün kocamın işten eve dönmesini bekliyorum. Ama asla geri gelmeyecek. Asla”. Sözleri sessizliğimizin yoğunluğunda ölürken sadece Olga’nın gözyaşları dökülmüyordu.

‘Dünyanın ne olduğunu bilmesini istiyorum’

Ancak sessizlik, 20 yaşındaki Tetiana’nın annesi vurulduktan sonra olmasına izin vermeyi reddettiği bir şeydir. gözleri bir Rus keskin nişancı tarafından, hem kendisinin hem de babasının önünde. Tetiana, bizi annesinin öldürüldüğü olay mahalline götürecek cesareti buldu. Hava almak için soluyarak, silah sesini, annesinin düşüşünü ve asfalta akan kanı anlattı. “Sessiz kalamam” diyor. “Dünyanın neler olduğunu bilmesini istiyorum. Belki bir gün kimin yaptığını öğreniriz. Ve böylece adalet olacak.”

Tetiana’nın annesi bir Rus keskin nişancı tarafından iki gözünün arasından vuruldu.

Şimdiye kadar Rus askerlerinin Ukraynalı sivillere karşı savaş suçu işlediği iddia edilen 11.000’den fazla vaka Ukrayna’daki Başsavcılık tarafından belgelendi . Ukrayna’dan son dönüşünden bu yana, birkaç Rus askerine karşı savaş suçları nedeniyle cezai takibat başlatıldı.

Savaş şiddetle devam ederken, uğursuz liste her geçen gün büyümeye devam ediyor. Raporumuz yayınlanmak üzereyken Tetiana, Olga, Sasha, Dariya, Mykalo ve diğerlerini düşünüyorum. Hiç şüphesiz şimdiye kadar ürettiğim en zor şeylerden biri, ancak hikayelerini aktarmak onlar için bir adalet meselesi.