Ukrayna savaşı: Sürüklenen mayınlar Karadeniz sularında ölümcül tehdit oluşturuyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Bomba imha uzmanları, Romanya’nın Karadeniz sularında yüzen Ukrayna mayınlarının nakliye için ölümcül bir risk oluşturduğunu söylüyorlar.

Mayınlardan ikisi yakın zamanda bulundu: biri kıyıdan 3 km uzaklıkta, diğeri ise kalabalık bir tatil beldesine yakındı.

Sürüklenen bombalar, kargo gemileri, deniz memelileri, dalgıçlar ve yüzücüler için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Romanya’nın EOD Savaş Dalgıçları Bölümü Başkan Yardımcısı Kaptan Mihai Iordache, “Bu cihazlar tehlikeli; bir gemiyi yok etmek ve batırmak için tasarlandılar” dedi.

“Bu nedenle suda veya sahilde şüpheli görünen ve fark edilen herhangi bir cihazın derhal bildirilmesini öneriyoruz.

Akıntı ve dalgalara bağlı olarak maden her yöne hareket edebilir” dedi.

Ukrayna’da savaşın başlamasından ve yüzen mayınların keşfedilmesinden bu yana, Romanya Deniz Kuvvetleri’nden askeri personel eğitim stratejilerini değiştirdi.

Askeri dalgıçlar Bulgaristan, Gürcistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye ile ortaklaşa eğitim alıyor ve deniz mayınları aramak için yaklaşık 50 metre derinliğe dalıyor.

Romanya Deniz Kuvvetleri sözcüsü Corneliu Pavel, “Romanya Deniz Kuvvetleri mayınların haritasını çıkarma, belirleme ve yerini belirleme misyonlarını yürütüyor… burada gerçek durumlar için eğitim prosedürlerimizi geliştirdik” diyor.

Şimdiye kadar Karadeniz’de 22 deniz mayını keşfedildi: ikisi Romanya sularında, üçü Türkiye’de, on altısı Ukrayna’da ve biri Bulgaristan’da.