Uruguaylı uçak kazasından kurtulan Fernando Parrado ‘And Dağları Mucizesi’ni hatırlıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
13 Ekim 1972 Cuma günüydü ve Fernando Parrado, Montevideo’dan Santiago de Chile’ye gitmek üzere uçağın dokuzuncu sırasına oturdu.

En iyi arkadaşı Panchito, pencerede durup manzarayı görebilmesi için ondan koltuk değiştirmesini istedi.

Uçak düştüğünde Panchito öldü.

Kazadan sonra Parrado dört buçuk gün komada kaldı, ancak iyileşti, ancak kendini And dağlarının ortasında yalnız buldu.

22 yaşında, uygun ekipman, su ve yiyecek olmadan, 3000 metreden daha yüksek bir rakımda, kimsenin beklemediği bir yerde 72 gün hayatta kaldı.

En deneyimli dağcıların korktuğu dağları ve buzulları aşarak yardım aramak için 45 kilo daha hafif günler için yürüyüşler yaptı.

Fernando Parrado veya arkadaşlarının dediği gibi Nando, geçen yüzyılın en inanılmaz hikayelerinden birinin hayatta kalan 16 kişiden biridir.

Kazadan elli yıl sonra Parrado, kendisi için bu tarihte anılacak bir şey olmadığını, bunun yerine geride kalanlara saygı duruşunda bulunulacağını söylüyor.

Euronews’e verdiği demeçte, “Seninle konuşmamalıyım. Ölmüş olmalıyım. 50 yıl önce bir buzulun içine gömülmüştüm” dedi.

‘Hayatta kalma olasılığı en düşük olanlar’

Parrado, Uruguay’da amatör bir ragbi takımında genç bir oyuncuydu. Kız kardeşi ve annesiyle birlikte, ulusal şampiyonlarıyla bir maç yapmak için Şili’ye giden 45 kişiden biriydi.

Yolculuğun ortasında And Dağları üzerinde uçarken türbülans başladı.

“Uçak kazalarına her zaman bir dizi şey neden olur: gücü düşük, limitlere kadar yüklenmiş bir uçak, kötü hava koşulları, olması gerektiği kadar deneyimli olmayan bir ekip, vb.” dedi.

Uçak aşağı doğru bir hava akımı yaşadı ve bulut örtüsünden uçarken, And Dağları’nın sadece çok yakın görünmediği gemideki herkes için netleşti. Etkisi aslında kaçınılmazdı.

Seyahat ettikleri uçak, Arjantin’in uzak batısında, Santiago de Chile’nin yaklaşık 150 km güneyinde düştü. Bazılarının ciddi şekilde yaralanmasına rağmen 33 kişi başlangıçta hayatta kaldı.

Parrado, “Andes dağlarının ortasına düştük” diyor. “Bu koşullara katlanmak zorunda kalma olasılığı en düşük grup bizdik.”

En büyük zorluklardan biri sert hava koşullarıydı. Karla kaplı arazide sıcaklıklar eksi 30 santigrat dereceye ulaştı. “Plajdan, Montevideo’dan geldik ve erkeklerin %95’i hayatlarında hiç kara dokunmamış veya dağ görmemişti.”

Bugün “teknoloji sayesinde bu trajedi 8-10 saat içinde bitecekti”.

Ekim 1972’de And Dağları’na düşen ve karda ve soğukta yaşamayı başardıkları Uraguay uçağından kurtulan 16 kişiden altısının yüzleri.

Parrado, “mutlak kara cehennem” olarak tanımladığı ilk dört gün boyunca komada kaldı.

Uyandığında keşfettiği ilk şey, annesi ve kız kardeşi Susi ile en iyi iki arkadaşı Panchito ve Guido’nun ölmüş olduğuydu.

Parrado, “Medeniyette, ayağa kalkamayacağım bir şekilde yıkılmış olabilirdim, ama buna zamanım yoktu.” Dedi.

Fernando, hayatta kalma içgüdüsünün, oradan nasıl çıkacağını bulmaktan başka bir şey düşünmesine izin vermediğini iddia ediyor.

“Zihnim sadece soğukla, açlıkla, korkuyla ve belirsizlikle savaşmaya odaklanmama izin verdi.” Sevdiklerini kaybetmenin acısı sonradan geldi.

Bir hafta sonra, radyodan ekiplerin aramayı bıraktığı ve cesetleri aramak için güney yarımkürede Haziran’dan Ağustos’a kadar süren Avustralya kışının sonuna kadar bekleyecekleri haberini aldılar.

Parrado, “O anda neredeyse panikleyecektim ama paniğin seni öldürdüğünü ve korkunun seni kurtardığını hatırladım” dedi.

Deniz seviyesinden 3.575 metre yükseklikte, koruyucu kıyafetleri olmayan ve etraflarındaki buzullar nedeniyle ufukta hiçbir görüş bulunmayan hayatta kalan grup, kaçmak için yaza kadar beklemeye karar verdi.

Parrado, grupta var olan güven, empati ve dostluğun hayatta kalmalarının temel unsurları olduğuna inanıyor.

Parrado, yüzleşmek zorunda oldukları tek düşmanın buzlu rüzgarlar olmadığını itiraf ediyor: “Tekrar ne zaman yemek yiyeceğinizi bilmemek, bir insanın sahip olabileceği en korkutucu korkudur.

“Vücut kendini tüketmeye başlayana kadar anlayamayacağınız korkunç bir endişe.”

Havaların düzelmesine daha iki ay vardı, bu yüzden hayatta kalanlar ölen arkadaşlarının cesetleriyle beslenmeye başvurmak zorunda kaldılar. “Hepimiz kesinlikle düşünülemez bir anlaşma yaptık, bedenlerimizi bilinçli olarak bağışlayan ilk insanlardık (böylece başkaları yaşayabilirdi).”

En zor karar

Zaman geçtikçe hava düzeldi, ancak yalnızca 16 kişi kaldı – çarpmadan kurtulanların yarısından azı.

Parrado için en zor karar bu noktada geldi: düşen uçağın gövdesini bırakıp yardım aramaya gitmek.

Bu kadar riskli bir kararı nasıl aldığını hala bilmiyor – onu bu buzuldan uzaklaştıran korku mu yoksa cesaret mi?

Parrado, “Belki de babama olan aşkımdı; sadece ona geri dönmek istedim” dedi.

Şili Polisi Kurtarma Devriyesi üyeleri, 22 Aralık 1972 Cuma günü uygarlığa yaptığı deri günlük yürüyüşün ardından örülmüş bir sınırda Fernando Parrado’ya yardım ediyor

O ve arkadaşı Roberto Canessa yardım aramak için yola çıkarlar.

Üç kişilik arama ekibinin üçüncü üyesi Antonio Vizintin, yeterli yiyecek olmadığı için geri dönmek zorunda kaldı.

And Dağları boyunca yürümek zorunda kalmaları, her iki genç adamın da her adımda zayıf bedenleri acı çekmesiyle birlikte kot pantolon ve kazak katmanlarına aşırı yük binmeleri anlamına geliyordu.

“Sanırım gerçek sınıra ulaşmanın nasıl bir şey olduğunu sadece Roberto ve ben biliyoruz çünkü içimizde fiziksel güç kalmamıştı. 45 kilo verdim ve cildim, saçlarım, ayakkabılarım bana ağırlık yapıyordu. Ama yapamadık.” Dur.”

Günlerce süren trekkingin ardından bir mucize gerçekleşti.

Genç adamlar bir dağ yamacına ulaştılar ve bir nehir kıyısı gördüler.

Kuzeye bakarken bir Şilili gören Canessa’ydı. arrieroveya katırcı — Güney Amerika’da yaygın olarak bulunan katırla mal taşıyan kişi — Sergio Catalán, diğer kıyıda atının üzerinde.

Parrado ve Canessa’nın en iyi çabalarına rağmen, iki banka arasındaki mesafe, Catalán’ın ne dediklerini anlayamadığı veya daha doğrusu onları duyamadığı anlamına geliyordu.

“Ama Sergio Catalán çok sağduyuluydu: bir taş aldı, etrafına bir kağıt ve kalem sardı ve nehrin karşısına fırlattı.”

Aceleyle notu bile imzalamayan Parrado, “Dağlara düşen bir uçaktan geliyorum. Uruguaylıyım, orada 14 arkadaşım var. Lütfen çıkamayız, açız. “.

Catalán çabucak onlara iki somun ekmek attı ve at ve araba ile saatlerce uzaktaki bir kasaba olan Puente Negro’ya yardım aramak için yola çıktı.

Parrado ve Canessa o sırada bunu bilmiyorlardı, ancak kurtarma ekipleri hemen ertesi gün geldi.

‘Hiçbir şeye değişmem’

Parrado, kurtarma ekiplerinin iki buçuk ay önce düşen uçaktaki yolcular olduğuna inanamadıklarını hatırlıyor.

Şili Hava Kuvvetleri kurtarmaya yardımcı olmak için üç Bell UH-1 helikopteri ile geldi ve Fernando ve Roberto pilotlara diğer arkadaşlarının nerede olduğunu söyledi.

Parrado, bir pilot çizelgesini kullanarak helikopterlerden ikisine rehberlik etti ve kurtarma ekipleri, birinin kaza yerinde bu kadar uzun süre hayatta kalmayı nasıl başardığını hayrete düşürdü.

Parrado, “Bir pilot bana bunun hayatının en kötü uçuşu olduğunu çünkü nereye gittiklerini anlayamadıklarını söyledi.” Dedi.

72 gün boyunca giydiği kıyafetlerin alındığı hastanede kaldıktan sonra eve döndü.

“Uruguay’a döndüğümüzde dağlardaki kardeşlerim aileleri tarafından kucaklandı. Eve geldim ve babam çaresizlik içindeydi çünkü tüm ailesini kaybetmişti.”

13 Ekim 2022’de Fernando Parrado, olanlardan pişmanlık duymadığını söyledi. Arkadaşlarımız sayesinde 16 kişi çıktık ve şimdi ailelerimizle birlikte 140 kişiyiz” dedi.

Uruguay Hava Kuvvetleri’nin Güney Amerika’daki And Dağları’ndaki kazasında hayatta kalan son sekiz kişi, De’deki kurtarmadan önceki son gecelerinde geminin gövdesinde bir araya toplanıyor.

Parrado dağlardaki deneyimini asla unutmadı. Ayrıca en karanlık anlarında destekçisi olanlarla olan bağını da hiç kaybetmedi.

Parrado, “Biz çok yakın bir kardeşlik içindeki bir grubuz – birine bir şey olursa, diğerleri hemen onları desteklemek için oradalar.” Dedi. “Birlikte hayatta kaldık ve bunca zamandan sonra hala bir aradayız.”

Kurtarıldıktan sonraki yıllarda, Parrado profesyonel bir yarış arabası sürücüsü olarak bir kariyer denedi, ancak sonunda babasının işini büyütmeye karar verdi ve bu süreçte bir televizyon kişiliği haline geldi.

Aynı zamanda motivasyonel bir konuşmacıdır ve Andes’teki deneyimi hakkında Andes’teki Mucize: Dağda 72 Gün ve My Long Trek Home adlı bir kitabın yazarlarından biridir.

Trajik kazadan elli yıl sonra Parrado, yaşadıklarının travmatik olduğunu inkar etmiyor: “Yaşadıklarımızla karşılaştırıldığında cehennem rahat bir yer.”

Ancak geçmişle ilgili herhangi bir şeyi değiştirip değiştirmeyeceği sorulduğunda, hayatta kalan kişi cevabı konusunda nettir.

“Geçmişi düşünmek delilik,” dedi.

“Hiçbir şeyi değiştirmezdim çünkü geçmişi değiştirmek, şu an sahip olduğum aileye sahip olamamak anlamına gelir.”