Yapay yaratıcılık, kuantum teknolojisi ve 2025'te neler bekleyebiliriz?

Leila

Global Mod
Global Mod
Geniş bir bakış açısıyla bakıldığında bir dönem değişikliği bile göze çarpıyor.

itibaren Birinci Sanayi Devrimi 1760 yılında yerini yıkıcı dönüşümlere bıraktık. Elektronik Çağ 1950'de ve Dijital Çağ 1970 yılında kişisel bilgisayarların, internetin ve küresel bağlantının yaygınlaşmasıyla vurgulanmıştır.

Bugün bir yaşıyoruz Beşinci Sanayi Devrimi Gelişmiş Yapay Zeka (AI), kuantum hesaplama, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve biyoteknolojinin ortaya çıkışıyla karakterize edilen bir süreçtir.

Çağrıya benzer bir şekilde ludizm (iş kaybından kendilerini sorumlu gördükleri için makineleri yok eden bir işçi hareketi) Birinci Sanayi Devrimi'nde, mevcut bağlamda yapay zekaya ve yeni teknolojilere karşı beklenmesi gereken kolektif bir nefreti zaten bulduk, dolayısıyla geçiş, Pratik olarak kaçınılmaz olmasına rağmen, pürüzsüz olmayacak.

Bu nedenle her birimizin önümüzdeki riskleri ve fırsatları doğru bir şekilde anlamamız çok önemli; Rasyonel temelleri olmayan dogmatik bir dürtü fayda sağlamayacak, şiddet içeren ifadeleri ve gereksiz olumsuz etkileri artıracaktır. Geçmişte yaşadığımız gibi, teknolojilerin kendi başına “iyi” ya da “kötü” bir niteliği yoktur, talihli ya da kötü amaçlar için kullanılabilecek araçlardır ve kolektif olarak ılımlılaştırmaya çalışmamız gereken şey budur.

Bununla birlikte, 2025'i bu kadar özel kılan ne gibi yenilikler bizi bekliyor?

Çok alakalı farklı unsurlar var ama özellikle önemli olan iki tanesine odaklanmak istiyorum.

1) Yapay Yaratıcılık

Yapay zeka zaten akıllı bir çabayla seçenekler arasında uygun şekilde seçim yapma yeteneğine sahiptir, ancak aynı zamanda yeni çözümler üretmek için rasyonel fikirleri ve sezgisel simülasyonları yeniden şekillendirebilir. Yani dijital algoritmalar zaten “yapay zekayı” ama aynı zamanda “yapay yaratıcılığı” da sunuyor. Bunların algıladığımız diğer süreçler kadar gerçek etkileri olan süreçler olması nedeniyle “yapay” kelimesinin geçerliliğini yitirmiş gibi göründüğünü belirtmekte fayda var.

Bu nedenle, modern hesaplamanın bu fakültesi, biz insanların onunla birlikte yazacağı anlatının baş kahramanı olacak. Bilimde, teknolojide, felsefede, sanatta ve gelişimin tüm alanlarındaki ilerlemeler artık biyolojik varlıkların ve dijital araçların ortak çabasıyla gerçekleşecek. Bu yıl bu denge pekişecek ve önde gelen ekonomik ve siyasi gruplar arasında çok önemli bir güç dağılımı göreceğiz. Daha fazla bilgi işlem gücüne sahip olanlar gündeme hakim olacak.

2) Kuantum teknolojisi

Ayrıca Pandora'nın kutusu da açıldı. Bilgi işlem kapasitesini katlanarak artıracak ve böylece bildiğimiz dünyayı değiştirecek, kelimenin tam anlamıyla hayal edilemeyecek bir kapsama sahip bir teknoloji doğdu. Kuantum hesaplama operasyonel olgunluğa ulaştığında, bugün yıllar sürecek karmaşık görevler saniyeler içinde çözülebilecek. Buna lojistikte büyük optimizasyonlar ve sağlık, ticaret, fizik, sinir bilimi, ilaç ve çok daha fazla alanda her türlü keşif dahildir.

Bunu ne zaman bekleyebiliriz?

Kuantum bilgisayarın gücü kübitlerle ölçülür. IBM, 2022'de kuantum işlemcisini tanıttı Balıkkartalı 433 kübit ile şirketin o dönemdeki en gelişmişi. Aralık 2024'te Google, Söğüt105 kübitlik bir kuantum çipi olup, en hızlı klasik süper bilgisayarların tamamlaması son derece uzun süreler alacak görevleri beş dakikada gerçekleştirebilmektedir (Google, 2024; IBM, 2022).