Yüksekleri hedefleyen Taylandlı genç drone pilotlarıyla tanışın

Leila

Global Mod
Global Mod
SCENES, dünyanın dört bir yanında engelleri yıkan ve değişim yaratan gençlere ışık tutuyor. Karakter odaklı kısa filmler, bu genç değişim yaratanlar olağanüstü hikayelerini anlatırken ilham verecek ve şaşırtacak.

Uzaktan kumandalı bir uçağı uçurmak genellikle heyecan verici bir deneyimdir. Bununla birlikte, birinci şahıs görüşlü bir insansız hava aracını (FPV) uçurmak, tamamen farklı bir heyecan düzeyi sunar.

Pepper olarak da bilinen yedi yaşındaki Worwawit Supsea, dünyanın en genç FPV drone pilotu. Pepper, kendini bildi bileli uçan insansız hava araçlarından büyülenmiştir. Dünya standartlarında bir rakip olarak birçok şampiyonluk kazandı. Pepper, “Sanki sinemaya giriyormuşum gibi. Sanki her yerde görüntüler görüyorum ama görüntüler hareket ediyor,” diyor Pepper.

Pepper, dronları ilk kez uçurmaya başladığında sadece 4 yaşındaydı ve bu onu dünyanın en genç FPV pilotu yapıyor.

Sürükleyici bir deneyim

Pepper, Tayland’dan giderek büyüyen genç FPV drone meraklıları topluluğunun bir parçası ve sporu yeni zirvelere taşıyor. XBlades adlı bir FPV drone yarış ekibine katıldı. Birlikte uluslararası yarışmalara katılırlar.

FPV dronları, hızları, manevra kabiliyetleri ve pilotların uçarken hissettikleri sürükleyici deneyim nedeniyle son yıllarda popüler hale geldi. FPV operatörleri tipik olarak, drone kamerasının ne yakaladığını canlı bir şekilde görmelerini sağlayan gözlükler takarlar. Pepper Scenes’e “Pek çok yöne uçabilirim, görüş mesafeniz – her şeyi görebilirsiniz. Bazen görüntü çok nettir,” diyor.

‘Kuş gibi uçar’

Nutcha olarak bilinen yedi yaşındaki Pranita Saianuchat da XBlades Racing ekibinin bir parçası. Dört ay önce ilk yarışında yarıştı. “Aşırı sporlar yapmayı ve drone uçurmayı seviyorum çünkü bu beni mutlu ediyor. Her uçtuğumda kuş gibi uçabiliyorum” diyor.

Genç drone pilotu Nutcha ilk yarışmasına yedi yaşında katıldı

FPV pilotu, canlı bir görüntü akışı aracılığıyla olayları dronun bakış açısından izleyebilir, bu nedenle ‘birinci şahıs görünümü’ olarak bilinir. “VR gözlüğü taktığımda kendimi hız trenindeymişim gibi hissediyorum. İlk denediğimde biraz korkmuştum. Yüksekten korkuyordum ve başlarda hızı sevmiyordum. ama şimdi onu seviyorum” diyor Nutcha.

Pepper’ın babası Worasorn Subsri, oğluna çok çalışmanın değerini vurguluyor. “Tıpkı pilotluk gibi eğitim istiyor. Pilot olmak istiyorsanız, gerekli saatlerinizi tamamlamanız gerekiyor. Eğer pratik yapmazsanız, başkalarıyla rekabet edemezsiniz” diyor.

Artan popülerlik

FPV yarışı, dünya çapında ağırlıklı olarak daha genç bir demografi arasında popüler bir hobidir. Artan küresel ilgi sayesinde, istatistikler Drone Yarışı Liglerine (DRL) olan talebin arttığını gösteriyor. Forbes’e göre DRL, televizyon yayın erişimini önceki sezona göre ikiye katladı.

Worasorn, “Şu anda Tayland’da bu spor popüler. Yaklaşık 5-6 yıldır yapılıyor. Yerelde diğer ülkelere göre çok fazla müsabaka yok. Ben genelde çocuğumu yurtdışına götürüyorum.”

Pepper, ‘Çaylak Kategorisi’ni kazandığı ilk yarışmasına katılmadan önce babasıyla bir yıldan az eğitim aldı.

Pepper, 2020’de Endonezya’da bir MultiGP etkinliğinde yarıştığında sadece 5 yaşındaydı. “Oğlum ‘çaylak kategorisindeydi’ ve yalnızca bir yıldan az antrenman yaptı. Tüm rakipleri yetişkin olduğu için başarması kolay bir şey değildi, ama o bunu başardı,” diyor Worasorn.

Oğlunun FPV drone uçuşuna geçişiyle ilgili olarak Worasorn, “Pepper 4 yaşında uçabiliyordu. Sonra onun gerçek şeyi, FPV’yi denemesine izin verdim. Bu kolay değil. Çok fazla koordinasyona ihtiyacın var ama o simülatörü kullanma deneyimi olduğu için bunu hemen yapabilirdi.”

Mecburi iniş

Çoğu FPV pilotu, kariyerlerinin bir noktasında kaza yapacaktır. Bu olasılığı azaltmak amaçtır. Kan lakaplı 19 yaşındaki Kanpai Larnlua, başka bir yetenekli Taylandlı insansız hava aracı pilotu. “Farkında olmanız gereken iki şey var – nasıl yönlendirdiğiniz ve gözlükten nasıl gördüğünüz” diyor.

Kas hafızası ile nanosaniye ayarlamaları içgüdüsel hale gelir. “İlk defa uçarken sadece gözlerimi kullanıyordum. Gözlükle denediğimde alışık olmadığım için düştüm. Onu alana kadar denemeye devam ettim. Heyecan verici. Bir başarı duygusu hissettim. “

Tayland, Bangkok’ta yarışmalar azdır, bu da birçok pilotun yarışmak için yurt dışına gitmesiyle sonuçlanır.

Tutku zorunludur

Başarılı bir FPV drone pilotu, bol miktarda sopa süresi, uzmanlık, dayanıklılık ve Worasorn’a göre özveri gerektirir. “Çocukların devam etmesini istiyorsanız, sevmeleri ve yaparken eğlenmeleri gerekiyor. Ancak o zaman çocuk uzun süre yapabilir. Bu spor azim ve çokça pratik gerektirir. sevin; sevmezseniz zor olacaktır. Başarılı olmak için onu sevmelisiniz,” diye bitiriyor Worasorn.

FPV drone yarışının popülaritesi tüm dünyaya yayılıyor. Yarış yarışmaları kuruluyor ve gelişmiş drone teknolojisi daha erişilebilir hale geliyor. Pepper’ın hayali, sporun NASCAR ve Formula 1 kadar yaygın hale gelmesidir.