Yunanistan, kurtarma paketinden 12 yıl sonra gelişmiş gözetim programından çıkarken ‘bir sayfa çeviriyor’

Leila

Global Mod
Global Mod
Avrupa Komisyonu’nun Çarşamba günü ülkenin gelişmiş gözetim programından bu ay çıkacağını onaylamasıyla Yunanistan “modern tarihinde bir sayfa çevirecek”.

Uluslararası bir kurtarma talebinden 12 yıl sonra geliyor.

Yunanistan, ülke ekonomisinin tamamen çökmesini ve diğer avro bölgesi ülkelerine bulaşma riskini önlemek için 2010-2015 yılları arasında Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 260 milyar Euro’dan fazla para aldı.

Ancak bu para iplerle geldi ve Atina’nın büyük ekonomik reformlar yapması gerekiyordu.

AB ile yaptığı üçüncü kurtarma anlaşmasını 2018’de resmen sona erdirdi ve AB yetkililerinin Islahat ilerlemesini izlemeye devam edebilmesi için gelişmiş gözetim çerçevesine girdi.

Yunan hükümetine yazdığı mektupta 2 Ağustos tarihli, ancak Çarşamba günü yayınlanan,Komiserler Valdis Dombrovskis ve Paolo Gentiloni, Yunanistan’ın kurtarma paketinden çıktığı andan itibaren “politika taahhütlerinin büyük kısmını” yerine getirdiğini ve “Kovid-19 salgınının yarattığı zorlu koşullar altında bile etkili İslahat uygulamasını gerçekleştirdiğini ve daha yakın zamanda, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı askeri saldırganlığıyla.”

“Sonuç olarak, Yunan ekonomisinin direnci önemli ölçüde iyileşti ve diğer euro bölgesi Üye Devletleri üzerindeki yayılma etkilerinin riskleri önemli ölçüde azaldı. Dolayısıyla Yunanistan’ı gelişmiş gözetim altında tutmak artık haklı değil.”

Yunanistan Maliye Bakanı Christos Staikouras, Twitter’dan 20 Ağustos’un “büyük bir ulusal hedefe ulaşıldığını” işaretleyeceğini söyledi ve “Yunan halkının fedakarlıklarını” ve hükümetin “ihtiyatlı ekonomik ve reform odaklı politikasını” övdü.

Staikouras, Dombrovskis ve Gentiloni’ye verdiği yanıtta, mali ve mali-yapısal politikalar, sosyal refah, finansal istikrar, işgücü ve ürün piyasaları, özelleştirmeler ve kamu yönetimi gibi alanlarda son üç yılda uygulanan reformların “yerleştirdiğini” söyledi. Yunanistan’ın sürdürülebilir ve kapsayıcı uzun vadeli büyüme elde etmesi için sağlam bir platform.”

“Olağanüstü küresel şoklara” rağmen, bu reformlar, devam etti, ülkenin “doğa mali durumuna” dönmesine izin verdi, böylece modern tarihinde bir okul sayfası çevirdi.

Tüm vatandaşlarımızın ve gelecek nesillerin menfaati, birliğimizin istikrarı ve refahı için bu yolda ilerlemeye kararlıyız” dedi.