Hikaye anlatımı stratejik planlamaya anlam kattığında

Leila

Global Mod
Global Mod
Bana o yılı bir öncekinden farklı kılan şeyin ne olduğuyla ilgili muğlak bir soru üzerine, bana geçen yıl Latin Amerika'da çok iyi iş çıkardığımızı ve bu nedenle bölgede beklentilerimizin daha da agresif olduğunu söyledi, ama… Operasyon pahalı ve verimsizdi ve her proje diğerlerinden farklı olduğundan birçok kaynak tüketiyordu. Ancak devam etti: Bu pozisyona tam olarak tekrarlanabilirlik sağlamak için terfi ettirildi. Bu nedenle elimizdeki ürünlerden beşini seçtik ve tüm müşterilerimizin ihtiyaçlarının %80'ini karşılayabileceğimiz, minimum varyasyonlu, basit modeller ürettik. Bununla birlikte müşteri oluşturulan modellerden vazgeçerse bunu istemeyiz çünkü modelin uyarlanması faydadan çok kayıplara yol açacaktır.

Patron bana, ne ve nasıl satılırsa satılsın, önemli olanın minimum ayarlamalar gerektiren tekrarlanabilir bir model yaratmak olduğunu, çünkü komplikasyon olmadan operasyonun daha verimli hale geldiğini söyledi. Tekrarlanabilirlikte basitlik ve yüksek marjlar bulunduğunu vurguladı. Bu üç günlük çalışmamızda stratejik olarak planlamayı başardığımız şey de buydu.

Böylece beş dakikalık konuşmada tüm stratejiyi anladım.

Biz, en az sekiz yönetici, ulusal ve uluslararası stratejistler, Mexico City'nin eteklerinde bir otelde üç uzun gün boyunca kilitli kaldık, rakamları gözden geçirdik, karatahtaları rakamlar ve süreç akışlarından oluşan kağıtlı sunum tahtaları ve karalamalarla ve kağıtlarla doldurduk, verileri analiz ettik. sıkıcı Excel tablolarında ve PowerPoint slaytlarındaki sonsuz sunumlara katılmakta. Aşınma, yıpranma ve büyük çabalarla dolu, ancak fazla netlik olmayan, saatlerce süren zorlu ve sıkıcı çalışma.

Aslında bu beş dakikalık tesadüfi konuşmada bana netlik geldi çünkü etkili iletişime izin veren Hikaye Anlatma'nın üç eylemi tamamlanmıştı.

İlk perde arka plandır: işler iyi yapılıyor ve iyi sonuçlar alınıyor. İkinci perdede düğüm veya sorun sunulur: Başarılı olmasına rağmen operasyon çok fazla ayarlama gerektirdiğinden pahalıdır. Ve sonra üçüncü perdede sonuç geliyor: Organizasyon, tekrarlanabilirlik yaratarak ve kâr marjını tüketen karmaşık müşterileri ortadan kaldırarak daha başarılı olacaktır.

Bu hikaye etkilidir çünkü kişisel temastan, normal bir konuşmadan ve verilerin ve herhangi bir iş teorisinin insanileştirilmesiyle oluşturulmuştur. Excel tabloları ve PPT sayfalarının ağırlıklı olması nedeniyle sıklıkla arka planda bırakılan bu iki özellik, iletişim sürecinin temelini oluşturur.

Çoğu zaman MBA'de öğrendiğimiz karmaşık şablonlar, stratejik planlamanın basit ve etkili iletişimine hizmet etmez. Öte yandan, kadeh kaldırmak da dahil olmak üzere beş dakika her şeye anlam katabilir.

Anlatının alışılmadık bir gücü var çünkü etkililiği, insanların mekanik olarak hatırlamasını amaçlayan geleneksel teknikler gibi rasyonelliğe değil, duygusal bir hatırlatmaya dayanıyor. Bir hikaye, en karmaşık Excel tablosunu veya sonunda hiçbir şey açıklamadan kaybolma eğiliminde olan sayısız grafiği basitleştirme yeteneğine sahiptir. Öte yandan bir hikaye ilham verme, motive etme, öğretme, açıklama ve eğlendirme özelliğine sahiptir. Öte yandan şablon veridir, başka bir şey değildir. Önemli olan bu bilgiyle nasıl bağlantı kurduğumuzdur.