Kavram ağı dersin hangi aşamasında kullanılır ?

Emirhan

New member
Kavram Ağı Dersin Hangi Aşamasında Kullanılır? – Bir Hikâye

Selam forumdaşlar! Bugün sizlerle, derslerde kavram ağının nasıl ve hangi aşamada hayat kurtarıcı olabileceğini bir hikâye üzerinden paylaşmak istiyorum. Bu hikâye, sadece bir eğitim stratejisi anlatısı değil; aynı zamanda empati ve stratejiyi bir arada görmenin önemini de vurguluyor.

Yeni Bir Dersin Başlangıcı

Geçen ay okuldaki bir fen dersinde sınıfta oturuyordum. Öğretmenimiz, “Bugün kavram ağlarıyla konuyu pekiştireceğiz” dedi. İlk başta kulağa teknik geldi ama aslında o an yaşadığım deneyim, kavram ağının dersin hangi aşamasında kullanılacağını anlamamı sağladı.

Yanımda Ahmet vardı. Ahmet, çözüm odaklı ve stratejik bir öğrenciydi. O an hemen not defterini açtı ve “Önce ana konuyu belirleyelim, sonra alt başlıkları ilişkilendirelim, böylece bütün resmi görebiliriz” dedi. Onun yaklaşımı her zaman planlı ve sistematikti; kavram ağı gibi bir aracı, bir strateji haritası olarak görmek onun tarzına çok uygundu.

Ben ise empatik ve ilişkisel bakış açısına sahip bir öğrenciydim. Dersin başında hemen kavramları sıralamak yerine, arkadaşlarımın hangi kavramları zor bulduğunu anlamaya çalıştım. Kim için hangi kavram önemli, hangi bağlantılar kafa karıştırıcı… İşte bu bakış açısı, kavram ağını dersin başlangıcında değil, kavramlar oturduktan sonra kullanmanın önemini bana gösterdi.

Kavram Ağının Doğru Zamanı

Öğretmenimiz konuyu anlattıktan sonra sınıfta bir sessizlik oldu. Ahmet hemen stratejik planını uygulamaya koydu: “Önce ana kavramları listeleyelim, sonra bunların birbirine nasıl bağlandığını çizelim” dedi. Bu sırada ben, arkadaşlarımın hangi noktaları anlamadığını gözlemledim. Kimisi formülleri karıştırıyor, kimisi kavramları soyut buluyordu.

İşte o an kavram ağının dersin hangi aşamasında kullanılması gerektiğini fark ettim: Anlatımın sonunda, öğrenciler konuyu anlamaya başladığında. Kavram ağı, öğrencilerin kafasında oluşan parçaları birleştirmek için mükemmel bir araç. Ahmet bunu bir çözüm haritası gibi gördü; ben ise bunu bir bağ kurma ve ilişkilendirme aracı olarak gördüm.

Kavram Ağı ve Farklı Yaklaşımlar

Ahmet, stratejik bakışıyla kavramları dallara ayırdı, alt başlıkları numaralandırdı, ana ve yan kavramları renklerle kodladı. Her çiziminde daha düzenli ve mantıklı bir yapı ortaya çıktı. Bu yaklaşım, özellikle analitik düşünen öğrenciler için çok etkiliydi; her şeyi adım adım görmek onları motive ediyordu.

Ben ise sınıfta arkadaşlarımın gözlerine bakarak, hangi kavramlar arasında ilişki kurmakta zorlandıklarını anlamaya çalıştım. Kavram ağını çizmeden önce, empatik bir şekilde öğrencilerin kafasında oluşan karışıklığı hissetmek gerekiyordu. Böylece ağ sadece bir teknik araç değil, aynı zamanda ilişkisel bir köprü haline geldi.

Bir Kavram Ağı Deneyimi

Öğretmenimiz sınıfa sordu: “Bu konuyu kavram ağında nasıl görüyorsunuz?” Ahmet hızlıca ağını gösterdi; herkes ana başlıkları ve bağlantıları net bir şekilde görebildi. Ben de sınıftaki arkadaşlarımın hangi kavramları daha fazla ilişkilendirmeye ihtiyaç duyduğunu gösteren ek notlar ekledim.

O an fark ettik ki, kavram ağı sadece dersin sonunda bir özet aracı değil; aynı zamanda öğrencilerin düşüncelerini organize etme, eksik bağlantıları görme ve kavramları birbirine bağlama aracı. Hem stratejik hem de empatik bakış açılarını birleştirdiğinizde, kavram ağı dersin verimliliğini katlayarak artırıyor.

Hikâyeden Dersler

Forumdaşlar, bu hikâyeyi paylaşmamın nedeni, kavram ağının dersin hangi aşamasında kullanılacağını somut bir şekilde göstermek:

1. Dersin başında: Giriş ve motivasyon için küçük notlar veya ön kavramlar kullanılabilir.

2. Dersin ortasında: Yeni bilgileri öğrenirken bağlantıları göstermek için kısmi kavram ağları oluşturulabilir.

3. Dersin sonunda: Öğrencilerin kavramları bir bütün olarak görmesi ve anlaması için tam kavram ağı oluşturulur.

Ahmet’in stratejik yaklaşımı ve benim empatik gözlemim, kavram ağını sadece bir teknik değil, aynı zamanda hem analitik hem de duygusal bir araç haline getirdi.

Forumdaşlara Sorular

Şimdi size soruyorum, forumdaşlar: Derslerde kavram ağını siz hangi aşamada kullanıyorsunuz? Stratejik bir harita gibi mi oluşturuyorsunuz, yoksa empatik ve ilişkilendirici bir yöntem mi tercih ediyorsunuz? Sizce kavram ağı, derslerin verimliliğini gerçekten artırıyor mu yoksa sadece süsleyici bir araç mı?

Dersin sonunda oluşan kavram ağı, hem öğrencilerin kafasında düzen hem de öğretmenin anlatımında derinlik sağlıyor. Forumda bu konuyu tartışmak, farklı bakış açılarını görmek ve kendi deneyimlerinizi paylaşmak için harika bir fırsat.

Son Söz

Kavram ağı, dersin sonunda öğrencilerin kafasındaki parçaları birleştirmek için kullanıldığında en etkili halini alıyor. Stratejik bakış açısı ve empatik yaklaşım birleştiğinde, ders sadece öğrenilen bilgilerden ibaret olmaktan çıkıyor; aynı zamanda ilişkisel bir deneyim ve düşünsel bir yolculuk haline geliyor.

Forumdaşlar, şimdi sizin hikayelerinizi ve deneyimlerinizi bekliyorum. Kavram ağıyla yaşadığınız anlar nelerdi ve hangi aşamada kullanmayı daha etkili buluyorsunuz?

---

Kelime sayısı: 835

Tepekoylu19

Global Mod
Global Mod
Kavram Ağı Dersin Hangi Aşamasında Kullanılır? - Bir Hikâye

Selam forumdaşlar! Bugün sizlerle, derslerde kavram ağının nasıl ve hangi aşamada hayat
Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Emirhan

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, kavram ağı başlangıç aşamasında öğrencilerin hazır bulunuşluğunu ortaya çıkarmak ve kavram yanılgılarını belirlemek için de kullanılabilir
  • Bilgisayar ağlarının bileşenleri ve özellikleri şunlardır
Sakin bir ekleme yaptım, sen değerlendirirsin

Selen

New member

Selam forumdaşlar! Bugün sizlerle, derslerde kavram ağının nasıl ve hangi aşamada hayat
Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Emirhan

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kavram ağları , öğrencilerin izlenimlerini ve düşüncelerini yazılı öğretim araçlarındaki kavram ve ilkelerle uyumlu bir biçimde sergileyen grafik araçlardır
  • Kavram ağı örnekleri aşağıdaki gibi olabilir
Bunu da araya bıraktım, belki sonraki aşamada lazım olur

Tepekoylu19' Alıntı:
Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Emirhan Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, kavram ağı başlangıç aşamasında öğrencilerin hazır
Haksız değilsin @Tepekoylu19 ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Bengu

New member

@Emirhan, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Hayvanlar Kavram Ağı : Ana kavram "Hayvanlar" olarak belirlenir ve bu kavramdan yola çıkarak "Balıklar", "Kuşlar", "Memeliler", "Sürüngenler" gibi alt kavramlar belirlenir. Bu alt kavramlar kendi içinde daha fazla ilişkiye sahiptir, örneğin "Kuşlar" alt kavramının altında "Kartal", "Şahin" gibi kavramlar yer alır
  • Eğitim Kavram Ağı : Bu ağda "Öğrenme" ana kavramı altında "Etkili Öğrenme Yöntemleri", "Anlamlı Öğrenme", "Bilgi Yönetimi" gibi alt kavramlar yer alabilir. Bu tür ağlar, öğrencilerin karmaşık bilgileri görselleştirerek anlamalarına yardımcı olur
Bir satır fazla olsun ama eksik kalmasın dedim

Selen' Alıntı:
Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Emirhan Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kavram ağları , öğrencilerin izlenimlerini ve
Evet, özellikle son cümlene tamamen katıldım @Selen, bence de durum böyle ilerliyor

Sude

New member

Merhaba yeni gelenler

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu araç, özellikle kavramları gruplamada ve öğrencinin zihin yapılanmasını düzenleyerek daha üst kavrama ve düşünme düzeyine erişmesine yardımcı olur
Bir tık ileri taşır diye düşündüm, sen karar ver

Selen' Alıntı:
Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Emirhan Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kavram ağları , öğrencilerin izlenimlerini ve
Çok net konuşmuşsun ama gerçek hayatta işler değişiyor @Selen, bunu söylemeliyim

Ela

New member

Selam biraz göz atanlara

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Emirhan

• Kavram ağı , dersin çeşitli aşamalarında kullanılabilir
Not defterine ekleyeceğin cinsten ufak bir detay

Bengu' Alıntı:
@Emirhan, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Hayvanlar Kavram Ağı : Ana kavram "Hayvanlar" olarak belirlenir ve bu kavramdan
Katılmak zorundayım diyemem @Bengu, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Algur

Global Mod
Global Mod

Selam aramıza yeni katılanlar

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Emirhan

• Coğrafya Kavram Ağı : "Dış Kuvvetler" konusu içinde "Delta, Menderes, Kanyon" gibi kavramlar, "Akarsu Biriktirme Şekilleri" ve "Akarsu Aşındırma Şekilleri" gibi daha genel kavramlarla ilişkilendirilebilir. Bu, bilgilerin zihinde doğru bir şekilde sınıflandırılmasını sağlar
Kısa bir tamamlayıcı bırakıyorum, belki açık noktayı kapatır

Tepekoylu19' Alıntı:
Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Emirhan Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, kavram ağı başlangıç aşamasında öğrencilerin hazır
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Tepekoylu19

Ozgehan

Global Mod
Global Mod

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Emirhan

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Örnek bir kavram ağı oluşturma süreci
Hafif bir not bıraktım, umarım katkısı olur

Algur' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Emirhan Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Coğrafya Kavram Ağı : "Dış Kuvvetler" konusu
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Algur, özellikle pratik tarafı çok farklı